Čo sú éčka
- pridané látky, ktoré nie sú určené na spotrebu ako potravina
- pridávajú sa len z technologických dôvodov
- značenie je platné pre krajiny EÚ, preto sa začínajú písmenom E spolu s číselným kódom
Glutamán aj v materskom mlieku
- Práve táto prísada, ktorá sa používa ako zvýrazňovač chuti, nemá u ľudí dobrú povesť, pritom voľný glutamán konzumujeme ako prirodzenú súčasť potravín.
- Ľudské telo nedokáže rozlíšiť, či je prijímaný glutamán prírodného alebo umelého charakteru.
- Paradajky obsahujú až 140 mg glutamánu na 100 g, syr parmezán až 1 200 mg/100 g.
- Je prirodzene prítomný aj v materskom mlieku, a to v množstve asi 10-krát vyššom, ako je jeho obsah v kravskom mlieku. Konzumácia glutamátu je tak pre človeka prirodzená už od narodenia.
Prečo sa používajú
Potraviny sú vystavené rôznym vplyvom vonkajšieho prostredia, ako sú teplota, kyslík či mikroorganizmy. A práve éčka slúžia na potlačenie oxidačných reakcií, zabránenie rastu a premnoženiu mikroorganizmov. Pridané látky tak zaisťujú bezpečnosť potravín, niektoré tiež zlepšujú vzhľad a chuťové vlastnosti výrobkov a iné zvyšujú výživovú hodnotu potravín.
Sú bezpečné?
Použite pridaných látok upravuje európska legislatíva, ktorá býva často novelizovaná podľa toho, ako sa vyvíjajú poznatky o jednotlivých látkach. Všetky používané éčka musia byť schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Prírodné vs. umelé
- Existuje široké spektrum látok vyrábaných priemyselne, ktoré majú svoje dvojičky vyskytujúce sa aj v prírode.
- Niekedy je práve pôvod používaný pri delení na dobré a zlé éčka, toto však nemá oporu vo vedeckých dôkazoch.
- Napríklad, kyselina benzoová sa prirodzene vyskytuje v brusniciach, kde nie je vnímaná negatívne, na rozdiel od jej použitia ako konzervačnej látky v horčici.
- V paradajke môžeme napočítať až 16 látok, ktoré majú definované E kódy, bolo by ich tak možné použiť ako pridané látky v potravinárskom priemysle.
Ako sa posudzuje bezpečnosť
Jiří Brát, iniciatíva Vím, co jim a piju: „Pracuje sa s dvoma hladinami. Množstvo, kde nie sú zistené žiadne negatívne účinky na zdravie (NOAEL). Od toho sa odvíja hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI), ktorá sa získa ako podiel hodnoty NOAEL a bezpečnostného faktoru, väčšinou je to číslo 100. Prijateľná denná dávka predstavuje množstvo pridanej látky, ktoré môže byť denne skonzumované bez rizika pre zdravie človeka. Inými slovami, je to množstvo, ktoré pri prijímaní potravou v priebehu celého života nespôsobí nijaké zdravotné ujmy. Na základe týchto údajov sa vydáva rozhodnutie o bezpečnosti danej látky pre spotrebiteľa.“ Produktom, ktoré majú vysoký počet pridaných látok, je lepšie sa vyhnúť.