Dôvodom sú zlé poveternostné podmienky hlavných dodávateľov, ako sú Grécko, Taliansko či Španielsko. Tie vyhnali jej ceny do astronomických výšok a pre mnohých ľudí sa tak stali luxusným a nedostupným tovarom. Bez cukety, baklažánu či hlávkového šalátu sa však v zimnom období dokážeme zaobísť. Stačí sa pozrieť na jedálny lístok starých mám.
Zelenina obsahuje dôležité látky, ktoré podporujú zdravie. Chránia telo pred voľnými radikálmi, a tým aj pred vznikom mnohých závažných ochorení. „Obsahujú zdravé mastné kyseliny a vlákninu, ktorá stabilizuje hladinu krvného cukru a podporuje funkciu žalúdka a čriev,“ uviedla Katarína Skybová z Inštitútu pre redukciu a prevenciu nadváhy kompliment. Vhodnou voľbou pri nedostatku čerstvej zeleniny je kvasenie. „Vzniká konzervovaním kyselinou mliečnou, ktorá vzniká pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Výhodou je uchovanie pomerne vysokého obsahu vitamínu C v zelenine,“ vysvetlila Skybová.
Exotiku len občas
Zuzana Douchová, nutričná terapeutka, iniciatíva Vím co jím
- aj v prípade, že sa chcete riadiť ekonomickou stránkou veci, môžete si zeleninu a ovocie dopriať. Mali by sme mať celoročne čo najpestrejší jedálniček. V zime ale naozaj môžeme staviť v uvodzovkách na domácu zeleninu a ovocie, ktoré sa dajú kúpiť za relatívne rozumné ceny. Využívajte ich v kuchyni ako základ a ten občas obohacujte o dovozové exotické plodiny. Ale vo výhode sú určite tí, ktorí si urobili zásoby v podobe zmrazenej a zaváranej zeleniny a ovocia.
Kapusta
- maximálna zásobáreň vitamínu C
- biela obsahuje 329 mg na kilogram, červená až 518 mg
- kyslá kapusta obsahuje síce menej vitamínu C, no kysnutím získava nové nutričné vlastnosti, a to probiotiká
- nájdete v nej vitamíny skupiny B, E a K, množstvo minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok aj horčík
- zo stopových prvkov je v kapuste najdôležitejšia síra
Kel
-príbuzný kapusty je rovnako vitamínová bomba
- je plný vitamínov C, B, E a K, ale aj draslíka, vápnika, horčíka, železa, fosforu, selénu a najmä kyseliny listovej a karoténov
- je výborným zdrojom vlákniny,ktorá je dôležitá pri znižovaní hladiny cholesterolu a pri prevencii rakoviny hrubého čreva
- zároveň obsahuje aj rastlinné bielkoviny
Mrkva
- je bohatá na betakarotén, vitamín E, D, a K, vlákninu
- z minerálnych látok v nej nájdete selén, draslík, vápnik, vodík, horčík, železo, meď, fosfor aj kobalt
Červená repa
- odborníci ju nazývajú elixírom najmä pre vysoký obsah kyseliny listovej
- okrem iného je bohatá na draslík, horčík, vápnik, vitamín C, B6, železo, antioxidant betacyanín a vlákninu
- komplex obsiahnutých látok spevňuje steny ciev, rozširuje tepny, pôsobí močopudne
- ideálna je pre osoby s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami
Zeler
- hľuzy sú zdrojom vitamínu B1, B2, B6, C, ale aj draslíka, kyseliny listovej, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka a mnohých aminokyselín
Cibuľa
- obsahuje prírodné antibiotikum alicín, flavonoidy, vitamín C, karotenoidy, vitamíny A, B a E
- je plná minerálnych látok, ako je železo, fosfor, vápnik, draslík, mangán
- dá sa označiť za prírodný liek, má protizápalové a antibakteriálne účinky a podporuje aj imunitu
Dyňové semená
- sú v nich kvalitné rastlinné bielkoviny fytosetroly, ktoré dokážu znížiť hladinu cholesterolu
- z minerálov obsahujú fosfor, horčík, mangán, železo či meď a najmä zinok
- práve zinok je preukázateľný bojovník pri posilňovaní imunity
Zemiaky
- sú dobrým zdrojom vitamínu C, B, minerálnych látok, ako je draslík, horčík, zinok, železo aj mangán
- obsahujú prírodné pigmenty - karotenoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty
- zemiaky s červenou až fialovo sfarbenou dužinou majú 2,5-krát vyššiu antioxidačnú aktivitu ako žlté zemiaky
Siahnite po vajciach aj mlieku
Katarína Skybová, inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment
- Pri nižšom príjme čerstvého ovocia a zeleniny, ochranné vitamíny a minerálne látky môžeme nahradiť aj z iných potravinových zdrojov, ako sú mlieko, vajcia, čerstvé bylinky, strukoviny, orechy, tuky, oleje či sušené ovocie. Rovnako je dobré siahnuť aj po konzervovanom ovocí a kvasenej a fermentovanej zelenine. Závarané ovocie obsahuje viac cukru a sterilizovaná zelenina zasa viac soli, tak by sme ich mali konzumovať len občas.
Zázrak menom kyslá kapusta
Karolína Hlavatá, dietologička, iniciatíva Vím co jím
- najcenejšou zložkou kyslej kapusty a jej šťavy je kyselina mliečna spolu s vitamínom B. Priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru. Podporuje trávenie. Kyslá kapusta je bohatá hlavne na betakarotén a vitamíny B, E a K. Obsahuje vitamíny B9 a B12, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému a sú učinné proti depresiám.