Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2017 13:22 | Šport | Šport mix

Na svetovom šampionáte lyžiarov v St. Moritzi rozdali prvé zlato: Pohroma favoritiek

Rakúšanka Nicole Schmidhoferová (26) prekvapujúco získala na 44. majstrovstvá sveta v alpských lyžiarskych disciplínach prvú zlatú medailu.

Dvadsaťšesťročná pretekárka v utorok vo švajčiarskom St. Moritzi dominovala v superobrovskom slalome, hoci doteraz ju okrem dvoch pódiových umiestnení v pretekoch SP nezdobil žiadny výrazný úspech. Striebro vybojovala so stratou 33 stotín Tina Weiratherová z Lichtenštajnska a bronz domáca Lara Gutová (+0,36 s). Slovensko zastúpenie nemalo.

Úvod súťaže bol v znamení najsilnejšieho ženského družstva prebiehajúcej zimy Svetového pohára. Z kvarteta Talianok išli hneď na začiatku tri a snažili sa vyťažiť z architektúry bránok, ktorej autorom bol ich tréner. Dal si záležať na technickej náročnosti a majstrovský super-G mal okrem plochého úvodu striedavo ráz obrovského slalomu a zjazdu. V symbióze so selektívnym profilom to bol predpoklad na zaujímavé preteky s veľkou výzvou pre favoritky. Tie vďaka Tine Weiratherovej naznačili dramatické boje, Lichtenštajnka zvládla "obrákovú" pasáž s názvom Veľká diera i takmer čisto zjazdový traverzový úsek, ale vzápätí ju zaskočili terénne vlnky a stratila cenné desatiny. Najväčšia favoritka pretekov Lara Gutová síce na ňu vzápätí nestačila o 3 stotinky, ale jazda domácej matadorky nebola kritériová. Gutová akoby sa zľakla príležitosti a v jej oblúkoch chýbali dynamika i agresivita.

To predstavenie Rakúšanky Schmidhoferovej s číslom 8 malo presne opačné parametre, išla dravo ale čisto a pomerne jasne sa dostala do vedenia. Jej čas nabral na hodnote po Lindsey Voovej, ktorá nedokončila a tak nezosadila Slovinku Tinu Mazeovú z trónu najstaršej svetovej šampiónky v najmladšej alpskej disciplíne. Tridsaťdvaročná hviezda však evidentne nebola vo svojej koži, po dokonalom úvodnom sklze sa jej medzičas v technickej časti prepadol a dve bránky pred vyjdením z línie urobila aj ďalšiu veľkú chybu.

 

"Cítim, že to ešte nie je ono, po tom výpadku ešte nedokážem ísť v optimálnej línii a aj teraz som sa dostala príliš pod bránku. Je to o rekonvalescencii a tréningu, ale dúfam, že na tomto šampionáte sa mi predsa niečo podarí," prezradila do prenosových kamier Eurosportu Vonnová.

Dve z troch najsledovanejších žien zjazdárskeho vrcholu zimy tak v prvej súťaži prepadli, hoci v tom čase mala evidentne sklamaná Gutová ešte bronzovú pozíciu.   V ďalšom priebehu súťaže sa priebežné pódiové poradie nezmenilo a to aj preto, že pohromu najväčších postáv súčasnej zjazdárskej éry dovŕšila vypadnutím Rakúšanka Anna Veithová. Alpská veľmoc číslo jeden však mala v prvom rade dôvod na radosť na rozdiel od konkurenčnej krajiny organizátora MS. Gutová je predstaviteľkou moderného super-G, získala v ňom tri sezónne glóbusy v SP a konečne chcela na šampionáte zlato. Ale ani jej štvrtá medaila na MS a celkovo piata na vrcholných podujatiach však opäť nemá najcennejší lesk. Veselšia mohla byť Weiratherová, lebo víťazka štyroch superobrovských slalomov v SP získala svoju prvú veľkú medailu. To isté Schmidhoferová, hoci v tejto zime nebol ani jeden z jej šiestich výsledkov v prvej desiatke pretekov SP pódiový.    

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Ekológovia si mysleli, že objavili morského hada.
Ekológov splietol slizký objav na pláži: Keby vedeli, čo majú v rukách, neusmievali by sa!
KRÁSKY: Fujary z dielne Mariána Plavca nielen dokonale znejú, ale lahodia aj oku.
Váš Tip
Kaštieľ v Čičmanoch bude hostiť zaujímavú návštevu: Do okolia sa budú šíriť takéto zvuky!
Foto
Slovenská extraliga sa stáva útočiskom pre vyvrheľov: Sexuálni predátori na našich klziskách!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov potvrdil to, o čom sa len šepkalo: Rusko má nového partnera, vzťahy dvoch krajín sú na výbornej úrovni
Nový britský premiér Keir Starmer
Britský premiér sa stal terčom ostrej KRITIKY: Luxusné dary od multimilionára!
Izraelský tank je otočený na pásmo Gazy v stredu 11. septembra 2024.
Libanonský minister straší slovami o návrate do TEMNÉHO stredoveku: Na Blízkom východe sa schyľuje k…
Podľa Z. Lecza bol incident na škole s veľkou pravdepodobnosťou nešťastnou udalosťou.
Pád 11-ročného školáka z 3. poschodia: DETAILY nešťastia v Kráľovskom Chlmci! TOTO si nikto nevie vysvetliť
Polícia začala odkláňať vodičov už vo štvrtok popoludní.
Foto
Mimoriadna situácia v Banskej Bystrici: Dopravné PEKLO pre schátraný most! Mesto vyvracia tieto KLAMSTVÁ
Nela sa teší, že ju ľudia znovu spoznajú ako speváčku. Vydáva album a chystá turné.
Foto
Nela Pocisková po KRÍZE vo vzťahu s Filipom Tůmom: Prehovorila o SVADBE! Aha, čo naznačila
Analytik INESS Radovan Ďurana bol hosťom relácie Diskusný klub.
Analytik Ďurana tvrdo skritizoval vládny šetriaci balíček: Čo znamená daňová povodeň pre bežného Slováka?
O príčine vyhynutia mamutov vzniklo množstvo teórií.
Foto
Ako vyhynuli mamuty? Prevratná teória môže všetko zmeniť! Pravekých obrov mohla vyhubiť dnes už bežná vec
Kadyrov si na vozidlo nechal pripevniť guľomet.
Čečenský vodca má na Muska ťažké srdce: Elon, prečo si mi vypol Cybertruck ?