Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2017 13:31 | Šport | Šport mix

V St. Moritzi už rozdali medailovú sadu aj mužom: Super-G s nečakaným víťazom

Kanaďan Erik Guay (35) získal na 44. majstrovstvá sveta v alpských lyžiarskych disciplínach prvú zlatú medailu v mužskej kategórii.

Tridsaťpäťročný pretekár v stredu vo švajčiarskom St. Moritzi dominoval v superobrovskom slalome, čo je vzhľadom na jeho menej výraznú sezónu menšie prekvapenie. Podobný "husársky" kúsok sa mu však už raz podaril, keď v roku 2011 tiež počas slabšej zimy dobyl zlato na MS v zjazde.

Striebro vybojoval so stratou 45 stotín Nór Kjetil Jansrud, ktorý naopak napriek vydareným sezónam nemáva šťastie na šampionáty, keď doteraz získal len striebro v kombinácii. V super-G bol favorit aj z hľadiska olympijského titulu z roku 2014. Bronz v St. Moritzi v stredu ukul ďalší kanadský veterán Manuel Osborne-Paradis, ktorý bol doteraz bez cenného kovu z vrcholných podujatí. Slovensko malo na štarte trojicu Adam Žampa (č. 50), Andreas Žampa (57) a Martin Bendík (62), ale ani jeden z nich súťaž nedokončil.

"V týchto pretekoch sa pýtala symbióza rizika a taktiky. Pretekár na trati nesmel zaspať, ale zároveň bolo treba dávať pozor, najmä hore to bolo veľmi rýchle a potom prišli tie skoky. Bolo treba na to dupnúť, ale aj vedieť, na ktorých úsekoch. Moje dve zlaté medaily sa ťažko porovnávajú. V Ga-Pa som mal ten pocit prvýkrát a to sa samozrejme už nedá zopakovať. Na druhej strane po šiestich rokoch som takýto návrat nečakal a je to pre mňa mimoriadne cenný moment. Najmä po tom, čo sa mi stalo pred necelými dvoma týždňami," vyznal sa pre ORF Guay. Kanaďan počas generálkového víkendu v zjazde Svetového pohára tvrdo padol a na druhý už v super-G nenastúpil, paradoxne sa to stalo v nemeckom Ga-Pa...       

 

Mužský super-G sa šiel oproti ženskému na susednej zjadovke, na šírku vzdialenej len niekoľko desiatok metrov. Profil bol tak podobný a jeho náročnosť "vylepšili" umelé skoky, rozdiel bol aj v architektúre, oproti ženskej súťaži ju charakterizovalo viac tiahlych zjazdových zákrut. V týchto podmienkach nemali šancu na popredné priečky technicky vycibrení univerzáli ako Rakúšan Marcel Hirscher alebo Švajčiar Carlo Janka. Jedine Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi sa podarila skvelá jazda, ale s číslom 8 sa už zaradil tesne na druhú priečku.

A favoriti len nasledovali a hoci nie všetci uspeli, nórski nasadili kritériá. Na čelo sa s prehľadom dostal Jansrud a jeho krajan Aleksander Aamodt Kilde ho dlho ohrozoval, na napokon sa zaradil na druhú priečku a v konečnom účtovaní skončil tesne za pódiom. A súčasným premiantom "vypálil rybník" bývalý. Guay, ktorý v tejto sezóne jazdí v druhom slede, najlepšie zvládol kritériové skoky, v ktorých mu konkuroval len Jansrud. Obaja si skrátili líniu dopadu a pustili lyže rýchlo späť do sklzu, ale po záverečnom medzičase Kanaďan našiel úplne optimálny oblúk, pri solídnej nájazdovej rýchlosti mu to stačilo na jasné vedenie a napokon i na zlato. Pretekárovi, ktorý v super-G naposledy dominoval v roku 2010, keď vo Svetovom pohári získal aj svoj jediný malý glóbus.

Výsledky super-G mužov na MS:

1. Erik Guay (Kan.) 1:25,38 min., 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,45 s, 3. Manuel Osborne-Paradis (Kan.) +0,51, 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,54. 5. Vincent Kriechmayr    (Rak.) +0,88, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +0,90, 7. Andreas Sander (Nem.) +0,97, 8. Carlo Janka (Švaj.) +0,99, 9. Dominik Paris (Tal.) +1,02, 10. Hannes Reichelt (Rak.) +1,09, Adama ŽAMPA, Andreas Žampa, Martin BENDÍK (všetci SR) - nedokončili.
     

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Polovica provincií v Ekvádore je bez elektriky: Vo viacerých oblastiach je vyhlásený červený stupeň
(ilustračné foto).
Vajnory zvýšia finančný príspevok pri narodení dieťaťa: Takouto sumou pomôžu obyvateľom!
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Poľského turistu zasiahla uvoľnená skala: Na pomoc mu museli prísť horskí záchranári
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Prekvapivé vyjadrenie Trumpa: Kandidoval by v roku 2028?
Dušan Tóth aktuálne trénuje Zvolen.
Foto
Dušan Tóth si nedal servítku pred ústa: Kompetentní by sa mali začať zaoberať výkonmi rozhodcov!
Tom Birchy
Foto
Mladík (22) utrpel infarkt, teraz radí druhým: Ak pocítite TIETO príznaky, okamžite volajte záchranku
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Ako dopadnú voľby v bývalom východnom Nemecku? Toto hovoria odhady: Scholz má dôvod oslavovať!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Vo viacerých okresoch trvajú hydrologické výstrahy: Tieto sú najviac ohrozené
(ilustračné foto).
Horská záchranná služba opäť pomáhala: Tentokrát ich potrebovala 34-ročná žena
Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády.
Tunisania obnovili protesty proti prezidentovi: Deje sa tak dva týždne pred voľbami! Toto im prekáža
R1
Aktualizované
Rýchlostná cesta R1 bude znovu prejazdná: Od tohto dátumu ju budete môcť využiť
(ilustračné foto)
Chcete žiť dlhšie? Začnite robiť TÝCHTO 7 vecí! Výsledky vás prekvapia