Podľa predsedu Rastislava Slocíka naše hypermarkety a ich zákazníci uprednostňujú mäso zahraničné a nie domáce, aj keď o jeho pôvode nič nevedia. Hovorí, že ľudia tak jedia nekvalitné mäso, ktoré je skladované aj niekoľko rokov. Za 17 rokov sa družstvo s vyše tisíc prasnicami vypracovalo na jedného z najväčších domácich chovateľov.
Ročne predajú 14-tisíc odstavčiat a rovnaký počet jatočných prasiat, z ktorých polovica končí v Maďarsku. „Nie je záujem väčšiny našich spracovateľov a hlavne veľkých zahraničných obchodných reťazcov o slovenské mäso, a pritom je v dobrej kvalite. A tak sa vyše polovica produkcie slovenského bravčového vyvezie a na pultoch našich predajní ostáva len pätina domáceho mäsa,“ ozrejmuje predseda družstva Rastislav Slocík.
Sme odpadkový kôš Európy?
Hovorí, že k nám sa dovážajú z iných krajín štátne hmotné rezervy. „Naše mäso odchádza preč a v hypermarketoch sa predáva zahraničné, u ktorého zákazník ani nevie, odkiaľ pochádza a ako boli prasatá chované. Stali sme sa odpadkovým košom Európy,“ uviedol Slocík a dodal, že v obchodoch sa predáva mrazené mäso z Nemecka, Belgicka, Poľska, Španielska a z Južnej Ameriky.
„Veľakrát ide o hlboko mrazené a dlhodobo skladované mäso, ktoré je určené hlavne do výrobkov. Skladuje sa aj viac rokov. Určite je nižšej kvality ako naše a väčšinou dovážané zo západnej Európy, kde je pre trh nezaujímavé a preto ponúkané za nižšiu cenu,“ vysvetlil predseda. Dodal, že na Slovensku je prísna legislatíva a normy. „Spotreba antibiotík v našich chovoch je jedna z najnižších v Európe a v niektorých štátoch, odkiaľ dovážame mäso, je až niekoľkonásobne vyššia,“ vysvetlil. Podľa jeho slov veľkú úlohu zohráva kúpna sila a práve peňaženka ľuďom nedovolí podporiť nášho výrobcu.
Mäso môže byť zmrazené do 2 rokov
Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy - Na mrazených mäsových výrobkoch musí byť podľa európskeho nariadenia uvedené, kedy bolo zamrazené. Mrazením sa kvalita mäsa znižuje a tolerancia býva maximálne do 2 rokov. My robíme kontroly na čerstvosť mäsa a podľa enzýmov ho vieme posúdiť. Nevylučujem však, že priekupníci si dovolia predávať dlhodobo zmrazené mäso.
Družstvo Agrospol Boľkovce
- Rok vzniku: 2000
- Počet zamestnancov: 45 - 47
- Produkcia: 14-tisíc odstavčiat a 14-tisíc jatočných prasiat