Vyplýva to z cenovej hitparády potravín za december 2016, v ktorej analytici Poštovej banky na základe údajov zo Štatistického úradu (ŠÚ SR) vypočítali, ktoré potraviny medziročne zlacneli a pri ktorých sme naopak siahli do vrecka hlbšie. Vyzerá to však tak, že radosť z lacnejších potravín nebude trvať večne. Pozrite sa, prečo odborníci očakávajú, že nás strava tento rok vyjde opäť o niečo viac.
Slovensko počas uplynulého roka prechádzalo defláciou, čo znamená, že ceny tovarov a služieb vrátane potravín v obchodoch klesali. „V priemere sa spotrebiteľské ceny za minulý rok znížili o - 0,5 % a ceny potravín klesli v priemere o -2,8 %,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Jana Glasová s tým, že ku koncu roka ceny potravín opäť o niečo vzrástli. Naďalej však platí, že strava nás vlani vyšla v priemere lacnejšie ako v roku 2015.
Najvýraznejšie sa oproti decembru 2015 znížili ceny karotky, petržlenu a kapusty, a to približne o štvrtinu. Okrem toho, že zlacneli aj viaceré mliečne výrobky, podľa analytikov Poštovej banky sme nemuseli siahať tak hlboko do vrecka ani pri kúpe mäsa. Medziročne totiž poklesli ceny bravčového, hovädzieho alebo kuracieho mäsa.
„Z mäsových výrobkov najvýraznejšie medziročne zlacneli kuracie prsia, a to o zhruba -13 %,“ uviedla Glasová. Najväčšie zdraženie však Slováci pocítili v závere minulého roku pri viacerých druhch zeleniny a ovocia. Uhorky medziročne zdraželi až o neuveriteľných 66 %, cesnak o približne 40 % a tretinu z ceny sme si priplatili aj za karfiol. V obchodoch sme tiež minuli viac za kryštálový cukor, šošovicu či hrozno.
Zdražejú potraviny v tomto roku?
Analytici však očakávajú, že tak ako v závere minulého roka, aj v nasledujúcich mesiacoch budú ceny v našich obchodoch mieriť smerom nahor. Slovensko sa totiž počas tohto roka prehupne z deflácie opäť do inflácie. „Žiadne prudké zdražovanie nás ale nečaká, v priemere odhadujeme rast cien tovarov a služieb v našich obchodoch v tomto roku mierne nad 1 percentom,“ očakáva analytička Glasová. Mierne zdraženie cien potravín v tomto roku pre Nový Čas potvrdil aj obchodný analytik Ľubomír Drahovský.
Pod zdraženie sa však podpíšu predovšetkým vyššie ceny ropy, ktoré sa následne premietajú aj do cien ostatných produktov, a taktiež potraviny, ale aj vyprchanie efektu zníženej DPH na vybrané potraviny. Ceny by sa mali stabilizovať opäť v lete, keď poľnohospodári budú zbierať novú úrodu. „Celkovo je veľmi náročné odhadovať vývoj cien agrokomodít, keďže závisia predovšetkým od takých ťažko predvídateľných faktorov, akými sú počasie, extrémne suchá alebo naopak povodne, či výskyt rôznych druhov škodcov,“ dodáva analytičky Poštovej banky Glasová.
Ceny pôjdu mierne hore
Marián Varga, Ovocinárska únia Slovenskej republiky - Ceny ovocia nestanovuje Slovensko, ale najmä poľskí ovocinári, ktorí majú jednu z najvyšších produkcií. Ale už ani v Poľsku sa neprodukuje len to najlacnejšie ovocie, snažia sa dvíhať kvalitu, a takéto ovocie sa nedá tak ľahko dopestovať. Na Slovensku zasa pestujeme ovocie len vo vyššej kvalitatívnej úrovni, teda tomu lacnejšiemu nevieme produkciou konkurovať. V porovnaní s dovozom je naša produkcia ovocia len 30 %, zatiaľ čo z iných krajín sa dováža zvyšných 70 %. Pre konečného spotrebiteľa sa teda bude cena mierne zvyšovať.
Za drahšiu zeleninu a ovocie môže počasie
Ľubomír Drahovský, analytik obchodu - Hoci som pozoroval pohyb cien, myslím si, že bežného spotrebiteľa medziročné porovnanie v bežnom nákupe neovplyvňuje, človek si totiž kúpi sortiment, na aký má. Pokiaľ ide o zdraženie ovocia a zeleniny, súvisí to s tým, že tradičné regióny, ktoré dodávajú zeleninu a ovocie do stredoeurópskeho priestoru, teda Španielsko, Taliansko či Grécko, boli v minulom roku postihnuté rôznymi silnými poveternostnými výkyvmi. Pre nepriazeň počasia teda nemohli mať takú produkciu ako štandardne. Importéri sa musia orientovať na iné štáty, možno až z časti severnej Afriky, aby mohli ľudí uspokojiť.