Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2017 08:27 | Správy | Domáce správy

Koalícia sa zhodla: K takýmto problémom dochádzať nemôže!

Lídri vládnej trojky Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd chcú do budúcna podstatne viac skúmať a sledovať obsah koaličných poslaneckých návrhov zákonov, ktoré prichádzajú do parlamentu.

Povedal to premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Práve tento týždeň v parlamente neuspel so svojou novelou zákona o Košiciach poslanec a primátor Richard Raši (Smer-SD). Jeho právna norma mala uľahčiť zredukovanie počtu mestských časti metropoly východu. "Ešte predtým, ako návrh koaličného poslanca pôjde do parlamentu, očakávame od poslancov, aby sme neobmedzili ich zákonodarnú iniciatívu, komunikáciu s príslušným ministrom, ale najmä naše rozhovory. Aby nedochádzalo k problémom vo vzájomnej komunikácii," vysvetlil Fico.

Rašiho návrh podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD aj SNS, viacerí poslanci Mostu-Híd sa však buď zdržali, alebo nehlasovali. Novela napokon neprešla do druhého čítania o jediný hlas. Raši hovoril o sklamaní. Novelu bol podľa svojich slov predstaviť aj na poslaneckom klube Mostu-Híd. "Mrzí ma to, urobil som, čo sa dalo," povedal. Líder Mostu-Híd Béla Bugár pre TASR reagoval, že hlasovanie o košickom zákone bolo o 11.00 h a Raši prišiel na klub Mostu-Híd lobovať len pol hodinu predtým. "Musí to byť tak, že ak niekto podáva návrh, už v tom momente by mal komunikovať. Nie je dobré to takto siliť," zdôraznil Bugár.

Podľa jeho slov ak niekto chce niečo presadiť, musí komunikovať aj s príslušným rezortným ministrom, ale aj s poslaneckými klubmi. "To je v koaličnej zmluve, to ide automaticky. Ale ak je niečo navyše, tak stačí, že jediný klub to nechce a nemá šancu to prejsť. Hovoríme to aj opozícii, že ak niečo chcú, musia rokovať s príslušným ministrom. Ale nie krátko pred hlasovaním," zdôraznil. Bugár, ktorý sa pri hlasovaní o Rašiho novele zdržal, to vysvetľuje tým, že ak už sa hovorí o mestských častiach, týka sa to aj Bratislavy a dalo by sa to riešiť spolu. "Je možné do budúcna podať návrh, kde by bola zahrnutá aj Bratislava. Je to ale na rozhodnutí pána Rašiho. My sme s ním už hovorili a on to pochopil," uzavrel Bugár.

 

Raši však po hlasovaní rozhodnutiu poslancov Mostu-Híd nerozumel. "Prekvapilo ma, že bez racionálneho zdôvodnenia nepodporili návrh zákona viacerí poslanci strany Most-Híd. Spôsobili tak zakonzervovanie súčasného stavu, čiže 22 mestských častí s 22 starostami, s poslancami 22 miestnych zastupiteľstiev a s aparátmi 22 miestnych úradov. Som presvedčený, že Košičania očakávajú zmenu a zredukovanie výdavkov na financovanie neúmerne vysokého počtu mestských častí, ktoré stoja ročne 7,6 milióna eur, 1,8 milióna eur dostávajú každý rok volení zástupcovia v mestských častiach a 5,8 milióna eur sú každoročné výdavky na chod miestnych úradov," argumentoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Disease X new pandemic pathogen virus - 3d rendered image. Abstract background. Virus, pathogen, bacteria, biotechnology, bacterium, biolaboratory, new X disease, brain illness concept. Microscopic SEM (TEM) hologram view. Medical research technology.
Potvrdené! V krajine objavili PRVÝ prípad nákazy nového variantu nákazlivého vírusu
Boráros je známy viacerými kontroverziami, ktorými si počas svojej bohatej kariéry prešiel.
Gábor Boráros na kolenách: Kariéra v troskách, snúbenica ušla za známym kaderníkom!
Baby - Human Age, Newborn, Babies Only, 0-1 Months, Human Hand
Veľké pátranie: Z pôrodnice UNIESLI predčasniatko! Má len 17 dní a potrebuje lekára
Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen
Aktualizované
Rakúsko bude mať novú vládu: Pozrite sa, koho prezident poveril jej zostavením
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Šutaj Eštok: V kauze zmieru s Babišom nie je žiadna politická dohoda
Asi 200 ľudí stálo v zástupe hodiny bez pohnutia.
Váš Tip
Hrozivá situácia v Tatrách: 200 ľudí na hodiny uviazlo v dlhom zástupe! Na náročnej trase čakali do noci
Ilustračné foto
RAZIA pred obchodným domom v Bratislave: Na mieste sa hemžili policajti! Čo sa to deje?
V RTVS už čoskoro nastanú veľké zmeny.
Neúplná Rada STVR má problémy: Nemôžu plnohodnotne vykonávať činnosť
Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Aktualizované
Robert Fico o migrácii: EÚ nepotrebuje kvóty, ale ochranu vonkajších hraníc
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD)
Drucker očakáva stiahnutie TOHTO návrhu SNS: Týka sa sexuálnej orientácie
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Aktualizované
Dankovi sa to rozpadá: Huliak odchádza z klubu SNS, nie je jediný!
Pacientka Marianna Mojžišová
Marianna bola v sprche o 1 minútu dlhšie: Zachránilo jej to život! 5 rokov zúfalstva a potom zázrak