Urobili tak len v prípade "jedného muža, ktorý trpí prenosným ochorením a môže tak ohroziť ostatných". Povedali to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) a Andrea Kološová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne (RÚVZ). Muž nechcel podľa Mikasa ukázať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Ľudia ním pri manipulácii s jedlom musia disponovať. Kontrolóri preto vyzvali Komárňana, aby jedlo nepodával. "Ľudia bez domova majú totiž oslabenú imunitu, nemôžeme riskovať, že sa nakazia i ostatní," povedal Mikas. O aké ochorenie ide, nechcel špecifikovať.
Muž z Komárna sa cez víkend na sociálnej sieti sťažoval, že ho telefonicky kontaktovali hygienici. Podľa jeho slov ho upozornili na absenciu povolenia. "Upozornili ma, že ľudia pri podávaní jedla nemali rukavice a či máme potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti," napísal na Facebooku s tým, že sa nikto nestará o to, že bezdomovci často jedia i nájdené veci z kontajnerov. Zverejnil tiež, že hygienici si potom urobili "záťah na všetky reštaurácie, ktoré jedlo bezdomovcom poskytli".
V deň, kedy sa hygienici spojili so spomínaným mužom, robil regionálny úrad dve kontroly v stravovacích zariadeniach, povedala Andrea Kološová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne. Potvrdila, že "s týmto prípadom však nijak nesúviseli, šlo o naplánované akcie. Jednu prevádzku po kontrole zatvorili. "Kritiku svojho postupu považujeme v tomto prípade za absolútne neodôvodnenú. Práve naopak, dôvod na oprávnenú kritiku postupu úradu by vznikol vtedy, ak by nekonal," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.
Hlavný hygienik tvrdí, že mužovi diagnostikovali ochorenie prednedávnom, má to byť i laboratórne potvrdené. Ak by teda ako zdravotne nespôsobilý podával jedlo i naďalej, hrozia mu postihy. Jednou z nich je napríklad finančná sankcia vo výške 1600 eur. O jeho pomoc bezdomovcom sa hygienici v Komárne dozvedeli z médií. Mikas nechcel spresniť, či je spomínaný muž majiteľom nejakej z reštaurácií v Komárne. Vývoj udalostí budú kontrolóri naďalej sledovať.
Podávať pokrmy oficiálne ľuďom bez domova môžu napríklad charitatívne organizácie. Je im dovolené nakladať i s jedlami po dátume minimálnej trvanlivosti, musia byť však zdravotne neškodlivé. Takéto potraviny im môžu odovzdať obchodníci. Na bezproblémovosť potravín po dátume trvanlivosti dohliada Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorej prácu s takýmito potravinami treba nahlásiť.