V minulosti varil dokonca aj pre švédskeho kráľa, dnes si na jeho špecialitách pochutnáva 800 detí zo Spojenej školy na Tilgnerovej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi. Žiakom sa snaží ukázať, čo je to zdravá strava. Nepoužíva bielu múku, cukor ani polotovary. Do jedálneho lístka zaradili lososa, bulgur či panini. Koľko deti za takýto obed platia?
Ceny za obedy sa pohybujú od 1,09 € do 1,26 €. „Keďže varíme až 800 obedov, vieme sa dohodnúť s dodávateľmi, ktorí nám dajú dobré ceny,“ vysvetlil kuchár. Dokáže sa zmestiť do denného rozpočtu, ktorý je do 850 €. Inšpiráciu čerpá aj zo skúseností v hotelovej kuchyni. Marián varil aj pre švédskeho kráľa, keď navštívil Bratislavu v hoteli Carlton. „Proces varenia a servírovania mal svoje postupy. Bol to zážitok,“ povedal kuchár. Dodal, že pre zmenu prostredia sa rozhodol preto, lebo ho to časovo obmedzovalo.
Taniere hýria farbami a zdravou stravou. „Nepoužívame cukor, varíme z celozrnnej múky a používame bio mäso. Dochucujeme minimálne, príliš nesolíme, nekoreníme,“ popísal tajomstvo zdravej kuchyne kuchár Marián. Ako povedal, variť sa snažia najmä tradičné jedlá s novými surovinami, naservírujú však aj netradičné novinky. „Sú to hlavne jedlá pre deti so zdravotným obmedzením, čiže neobsahujú lepok či mlieko. Druhé jedlo je vegetariánske alebo rôzne druhy pizze, rýb, pečená zelenina, šaláty, ovocné šaláty,“ hovorí. Deti však niekedy nad zdravými potravinami aj krútia nosom. „Často sú spokojní starší, mladší frflú, alebo naopak. Vždy si však môžu vybrať,“ prezradil kuchár. Rizoto robia z bulguru, obľúbené sú aj zapekané zemiaky so zeleninou a rukolou.
Jedlo je bohatšie
Odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová
- Strava vyzerá byť pestrá. Takéto jedlo určite nestráca na nutričných hodnotách. Naopak, kedže je to z čerstvých surovín, skôr je to pre deti väčší benefit, lebo jedlo je bohatšie. Namiesto toho, aby používal predpripravené polotovary, si jedlo robia čerstvé. Používajú celozrnnú múku, ktorá je nutrične hodnotnejšia, pretože v obaloch zrna, ktoré sú tu zomleté, je viac vitamínov a minerálnych látok.
Ako chutí drobcom?
Dávid (7)
Varia tu dobre. Najviac mi chutia slíže s kečupom. Mám rád aj vajcovú polievku.
Juraj (7)
Niekedy varia dobre, niekedy menej dobre. Chutia mi špagety a dukátové buchtičky.
Kira (10)
V našej kuchyni varia dobre, a vždy sa teším na šúľance s makom, ktoré milujem.