Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2017 02:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Bývalý prvoligový brankár má doma malú hereckú hviezdu: Markus ale futbalistom nechce byť

Dva týždne na chalupe so šiestimi deťmi si užívali traja otcovia v úspešnom seriáli televízie JOJ Prázdniny. Jednou z detských hereckých hviezd je Markus Filipko (11), ktorý hrá Ondreja.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jeho skutočným otcom je bývalý prvoligový futbalový brankár Miroslav Filipko (43). Zaujímalo nás teda, či nie je sklamaný, že syn sa nevydal v jeho šľapajach a ako vníma jeho hereckú skúsenosť.

Markus sa do seriálu tak ako všetky ostatné deti dostal vďaka konkurzu. „Chodím do divadelného súboru LUDUS a odtiaľ ma poslali na kasting, kde bolo veľmi veľa detí. Mali sme sa dopredu naučiť texty a dovnútra sme išli po dvojiciach,“ spomína na prvý kasting, ktorý mu vyšiel, a tak dostal pozvánku aj na druhé kolo. Keď sa dozvedel, že ho vybrali, veľmi sa tešil. „Jasné, bol som rád, že mi to vyšlo, lebo predtým som už bol na dvoch konkurzoch do reklám a vyšiel až tento tretí.“

Zábava celé prázdniny

Desať častí komediálneho seriálu nakrúcali celé letné prázdniny, aj počas septembra a októbra na Myjave. „Všetci herci boli super a štáb tiež veľmi milý a usmievavý. Natáčanie mi dalo veľa kamarátov, s ktorými sa stretávam dodnes, všetci chodíme v podstate do Ludusu. S Andym, ktorý hrá Gorazda, chodievame spolu do kina a na prespávačky, robíme si také chalanské večery a hráme hry na hernej konzole,“ opisuje mladý talent.

Otvoriť galériu

Na nakrúcaní vraj bola veľká zábava. „Bavilo ma všetko, ale najviac diel o podomácky vyrobených motokárach, na ktorých sme sa naozaj spúšťali. Ale aj na kúpalisku bolo parádne, to ešte len v televízii uvidíte, bola to zábava,“ spomína na prázdninové nakrúcanie. Dospelí herci svojim seriálovým deťom vo všetkom pomáhali. „Mali sme však aj koučov, a tí s nami opakovali texty, ktoré sme sa inak učili doma. Niekedy sa stalo, že sa niečo v scenári zmenilo, napríklad ho skrátili, alebo pridali niečo iné. Každý deň pred prvou klapkou sme teda dostávali presne tie texty, ktoré sme potom mali zahrať,“ vysvetľuje mladý herec. Na pľac s deťmi vždy chodili mamy. „Každý týždeň sa vystriedala iná, pretože často sa stalo, že sme na Myjave aj prespávali, tak na nás museli dávať pozor.“

Chce byť hercom

 

Ako prvú hereckú úlohu vnímajú Markusovi spolužiaci a učitelia? „Určite mi nezávidia, pozerajú, aj pani učiteľky, ale nerozprávajú sa so mnou o tom.“ Všetko, čo sa točí okolo sveta filmu, televízie a divadla, Markusa veľmi fascinuje. Má dokonca za sebou aj prvý dabing pre Lego Batman rozprávku, kde nahovoril pár viet.

Otvoriť galériu

„Tento svet ma veľmi láka, baví ma to. Robím si sám animácie z lega, nafotím si rôzne fotky a potom to spájam v takom počítačovom programe, ktorý z toho vytvorí video. Okrem toho chodím aj na gitaru.“ To, že otec bol prvoligovým brankárom, Markus veľmi nevnímal, pretože bol malý. Aj on sa však futbalu štyri roky venoval. „Bol som záložníkom a veľmi ma to bavilo, potom to však opadlo, tak som hľadal, čo iné by som mohol robiť. Teraz chodím na florbal, ale s tatom hrávame futbal, hokej aj basketbal. Chodievame spolu väčšinou na hokej, fandíme Slovanu,“ vymenúva Markus svoje športové aktivity.

Výnimočný brankár

Miroslav Filipko ukončil futbalovú kariéru v roku 2014. „Teraz podnikám, ale motám sa, samozrejme, okolo futbalu. Nie je to jednoduché zaradiť sa po ukončení kariéry. Som asistentom trénera v Rači, začal som robiť hráčskeho agenta a tréningovo sa individuálne venujem aj niektorým brankárom,“ hovorí otec malého nádejného herca, ktorý aktívne hrával až do 40 rokov, čo je vo svete futbalu skôr raritou.

Otvoriť galériu

„Áno, je to skôr výnimka ako pravidlo, pretože hráči končia okolo 35. Aj v dnešnej dobe sa nájde zopár prípadov a netreba chodiť ďaleko, napríklad taký Jágr má dávno po 40 a hrá stále v NHL. Som rád, že aj napriek tomu, že som mal zdravotné problémy, som to natiahol do takého vysokého veku. Ťažko sa na to hľadá recept, je to asi skôr o chuti a motivácii. Základom však bolo, že ma to veľmi bavilo,“ hovorí gólman, ktorý obliekal dresy Spartaka Trnava, 1. FC Slovácko a hrával aj v Grécku či v Izraeli.

Teší sa zo synovho úspechu

Nemrzí ho, že jeho syn nejde v jeho stopách? „Nezamýšľam sa nad tým, nechávam mu voľné pole pôsobnosti. Rozhodol sa ísť zatiaľ umeleckou cestou, čo kvitujem a budem ho podporovať rovnako ako manželka Baška. Sme radi, že má nejaký záujem a voľný čas venuje tomu, čo ho baví. Preňho aj do života je to dobrá skúsenosť, neviem, či z toho vznikne aj niečo dlhodobejšie, ale som rád, že má takú záľubu. Samozrejme, že chodíme hrať aj futbal, ale aj hokej, tenis, plávame, bicyklujeme.“ Celá rodina malému Markusovi veľmi fandí. „Všetci to doma poctivo sledujeme. Pocit, že môj syn sa objavuje na obrazovkách, je úžasný, veľmi sa z toho naozaj teším.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na hraniciach s Maďarskom skontrolovala polícia viac ako tisíc áut a osôb.
Foto
Veľká policajná AKCIA na hraniciach s Maďarskom: Pozrite sa, koho zadržali!
Libanonský premiér Nadžíb Míkátí a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas prehliadky čestnej stráže v Bejrúte.
Talianska premiérka spravila prekvapujúci krok: Návšteva, na ktorú sa žiadny politik neodvážil
Alex neveril vlastným očiam.
Foto
Paraglajdista bol v šoku, keď to uvidel: ZVLÁŠTNE, čo objavil na vrchole pyramídy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Čína chce posilniť vzťahy s Ruskom: Zálusk si robí aj na ďalšiu krajinu, nezláka ju k sebe USA?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Zneužívanie rezervačného systému cudzineckej polície: Ministerstvo reaguje na kšeftovanie s termínmi
Kateřina Pauláthová si po tom, ako ukončila lyžiarsku kariéru užíva a svojich fanúšikov sem-tam aj provokuje.
Foto
Bývalá česká lyžiarka poslala fanúšikom šteklivé foto: Provokuje z kúpeľov
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vážne slová Fica po summite EÚ: Ak si neochránime vonkajšie hranice, bude NESKORO
ilustračné foto
Aká je pravda o vojakoch KĽDR v Rusku?! Aha, čo povedal generálny tajomník NATO
Vši sa vyskytujú o tretinu viac ako pred rokom!
Výskyt vší sa na Slovensku drasticky zvýšil: NAJHORŠIE je to na západe! TAKTO im môžete predísť
Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?