Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2017 05:55 | Správy | Politika
FotoVideo

Kotlebova strana stúpa do výšin, to ale nie je všetko: Slová politológa sú vážnym varovaním

Z dlažby pred Prezidentským palácom na jedno z najsilnejších hnutí. Fašistická strana Mariana Kotlebu (39) sa podľa najnovších prieskumov preferencií Slovákov dostáva na vrchné priečky popularity.

Kotleba sa teší nebývalej podpore, ktorú mu podľa odborníkov prihrávajú časté korupčné škandály koalície, ale aj nefunkčná opozícia. Odborníci upozorňujú, že v prípade pokračujúcej frustrovanej nálady na politickej scéne budú mať strany v najbližších rokoch problém zostaviť funkčnú vládu.

Začalo sa to pochodovaním s fakľami v imitácii ľudáckych uniforiem z 2. svetovej vojny pred desiatimi rokmi. Dnes sú kotlebovci v parlamente. Najnovší prieskum agentúry Polis im prisúdil 13 % hlasov a len tak-tak nepredbehli aj liberálov z SaS. „Kotleba, ale aj Boris Kollár majú lepšiu pozíciu ako pri voľbách. Je za tým klesajúca dôvera k štandardným politickým stranám, ktoré sa zaoberajú hádkami, animozitami a riešia nepodstatné veci. ĽS-NS sa stala, čo sa týka preferencií, konkurentom SaS,“ hovorí sociológ Martin Slosiarik.

Hlasy kotlebovcov podľa jeho slov môžu sťažiť vytvorenie budúcej koalície po ďalších voľbách. „Je to logický vývoj. Kotleba k sebe dokázal pritiahnuť protestné hlasy. Časť jeho voličov naozaj inklinuje k fašizmu, ostatní sa pokladajú za protikorupčného, antisystémového voliča,“ tvrdí odborník na extrémizmus Radovan Bránik. Výtlak jeho strany sa odhaduje na 20 percent.

Otvoriť galériu

 

Vinu prehadzujú na Smer

Šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová hovorí, že bez ohľadu na preferencie ĽS-NS pre nich nie je partnerom. Nárast preferencií fašistov dáva za vinu atmosfére v spoločnosti, za ktorú je zodpovedný najmä Smer. „Koalícia mala byť štítom proti extrémizmu a pritom pod ňou rastie,“ povedala. Poslanec Smeru Ľuboš Blaha si myslí, že fašizuje celá Európa a Slovensko nie je výnimkou. „Ťažko to dávať za vinu Smeru,“ skonštatoval.

Poradca pre politickú komunikáciu Eduard Poliak hovorí, že Kotleba robí navonok zvučnú a jednoduchú politiku. „Neháda sa, nepredvádza, ide si svojou cestou a vychádza mu to. Oslovuje elektorát, ktorý nemá historické väzby k tradičným stranám. Sú to často mladí ľudia a tí, ktorí nevolili,“ povedal. ĽS-NS môže podľa neho rásť, ale strop má na úrovni 17 percent. Jakub Drábik z Historického ústavu SAV pripomína, že kotlebovci napriek tejto politike nezaprú svoju fašistickú podstatu. „Ponúkajú nezrealizovateľné a utopické riešenia, ktoré nemajú nič spoločné s ľudskosťou a so zdravým rozumom,“ dodáva expert.

Voličov majú ešte viac 

Otvoriť galériu

- Nárast preferencií Kotlebu je dôsledok vládnej aj opozičnej politiky. Zaoberajú sa sprostosťami a ľudia toho majú po krk. Toto divadlo vnímajú kontroverzne a keď sa naštvú, víťazí tretí. Kotlebovci nemusia robiť nič a padá im to do lona samé. Strana má mnoho skrytých voličov, už dnes atakujú 20 percent.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pkn, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slováci sa podelili so svojimi úlovkami.
Váš Tip
Odborník dal definitívnu bodku za nekonečnou hádkou hubárov: Vytrhávať huby alebo odrezať?
Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini podpíše zákon o transakčnej dani, ale... Prihovoril sa vláde
Brat Arnolda, ktorý zahynul pri páde letu 447, prezradil, kto zavinil smrť všetkých na palube!
Foto
Odhalenie o lete, pri ktorom zahynuli Slováci: Brat Arnolda († 33) vie, kto zavinil SMRŤ 228 ľudí! PRVÝKRÁT prezradil klamstvá a…
Matt Damon zaplatil hendikepovaným plavcom zo Slovenska preteky v USA!
Foto
Neskutočné! Matt Damon šokoval slovenských hedikepovaných plavcov: Gesto hollywoodskej hviezdy vás dojme k slzám
Muž po zrážke s vlakom zomrel.
Tragédia na stanici v Bratislave: Na trati šiel po štvornožky senior († 65)! Zomrel
Evakuácia obyvateľov mesta Kupiansk.
Foto
Veľká evakuácia na Ukrajine: Tisíce ľudí musia opustiť svoje domovy! Smutné varovanie gubernátora
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Aktualizované
Minister Šaško ponúkol kompromis: Ide o mzdy sestier, záchranárov a lekárov
ilustračné foto
Do vojny na Ukrajine sa mala zapojiť aj TÁTO krajina: HROZBA pre medzinárodné spoločenstvo! Príde reakcia?
Foto
Sexi bobistka sa vzdala slovenského občianstva: Podmienky u nás? Je to šialené!
(ilustračné foto)
Loď plná ľudí sa prevrátila pri pobreží Francúzska: Zahynulo malé dieťa!
Na archívnej snímke Richard Lintner a Juraj Slafkovský.
Foto
Lintner sa pustil do zväzu: Slafkovský? Samovražda a facka mladíkovi
Soukup na konanie svojej ex Hanychovej nenachádza slov.
Mimoriadne NECHUTNÉ! Vytočený Soukup reaguje na Hanychovej intímne PRIZNANIE