Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2017 05:45 | Správy | Domáce správy

Po treskúcej zime prichádza zmena: Keď zistíte, koľko stupňov bude v sobotu, budete sa diviť!

Môžete si vybrať! Po januárových a februárových mrazoch sa na Slovensku v priebehu pár dní konečne oteplilo. A kým v obľúbených strediskách sa dá stále dosýtosti vyšantiť na snehu, v nižších polohách zbierajú prvé huby a orezávajú vinič.

Podľa klimatológa zo SHMÚ Pavla Faška sa niet čomu čudovať – marec má totiž v posledných rokoch bližšie k jarnému počasiu, aktuálne teplotné podmienky preto možno považovať za normálne. Situácia sa ešte k lepšiemu zmení už tento víkend. „Očakávame príchod teplejšieho prúdenia vzduchu a teploty by preto mohli dosiahnuť dosť vysoké hodnoty, v niektorých oblastiach až 15 - 17 °C. Nejde síce o extrém, ale na prvý marcový víkend je to veľa. Môže za to aj fakt, že už výrazne ustúpila aj snehová pokrývka, a teda je tento teplý prúd vzduchu využitý skôr na ohrievanie zemského povrchu ako na roztápanie snehu. Ale určiť, aké počasie nás čaká na jar či v lete, ešte zatiaľ nevieme. Napriek tomu, že meteorológia a klimatológia sa rozvíjajú rýchlo, stále nemáme také možnosti,“ dodal Faško.

Malinová

Po tuhých mrazoch sa v týchto dňoch na hornej Nitre objavili prvé tohoročné jedlé a chutné huby, plamienky zimné. Sú to jediné huby v prírode, ktoré pri priaznivých teplotných podmienkach rastú prakticky po celú zimu. Zo svojich úlovkov mal v Malinovej (okr. Prievidza) veľkú radosť aj Jozef.

Otvoriť galériu

Lučenec

Otvoriť galériu
Lučenec
Zdroj: den

Teplé počasie si nevedia vynachváliť ani najmenší. Sonička (4), Lukáško (2,5) a Alexko (2,5) si prvé slnečné lúče spolu vychutnali na šmykľavke na dvore. 

Vysoké Tatry

Otvoriť galériu
Vysoké Tatry
Zdroj: anc

Počasie a lyžiarske podmienky sú aj napriek vetru v Tatrách ideálne. Milovníci zimných športov si preto desiatky centimetrov snehu a slnko patrične užívajú. „Na zjazdovkách je od 70 - 100 cm snehu, v Lomnickom sedle v najvyššie položenej zjazdovke je 150 cm prírodného snehu a na Chopku majú lyžiari k dispozícii 35 - 60 cm snehu. Už 11. marca navyše čaká všetkých lyžiarov v Jasnej lyžovanie a opaľovanie v plavkách,“ prezradila hovorkyňa tatranských lyžiarskych stredísk, Zuzana Fabianová. Pre vynikajúce snehové podmienky na prázdninovú do Tatier zavítali aj Martinčania Eva (40) so synom Marekom (12) a dcérou Vanesou (15). „ Tešíme sa z dobrého snehu, pekného počasia a perfektných zjazdoviek,“ prezradila Eva.

Čaňa

Otvoriť galériu
Čaňa
Zdroj: anc

Prvé jarné lúče využil Marián (68) z Čane (okr. Košice-okolie) na úpravu záhrady, pomáhala mu pritom vnučka Karolínka (10). „Teraz je dobré obdobie na orezávania viniča, aby sme mali dobrú úrodu hrozna. Včasnú starostlivosť o rastliny netreba zanedbávať,“ povedal.

Aké bude počasie

PIATOK 7 - 13 ˚C
SOBOTA 12 - 17 ˚C
NEDEĽA 9 - 15 ˚C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, ee, den, jay, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Farár kúpil pozemok aj s obývaným domom, ktorý mu je tŕňom v oku
Neúprosnému kňazovi vadí domček pri kostole: Rozhodol sa pre rázny KROK! A čo úbohí obyvatelia?
Ja tak rád trsám, trsám!
Foto
Najvtipnejšie zábery zvierat tak, ako ich nepoznáme: Pozrite si situácie, v akých ste sa možno ocitli aj vy!
Izraelské mobilné delostrelectvo páli zo severu Izraela na Libanon v pozícii neďaleko hranice Izraela s Libanonom 30. septembra 2024.
Izrael začal s útokmi na Bejrút: Z oblasti počuť mohutné výbuchy
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Spolupráca Maďarska s Kongom: Na čom sa dohodol premiér s prezidentom?
Na snímke výšková budova, ktorú zasiahol letecký útok izraelskej armády v Bejrúte v skorých ranných hodinách v pondelok 30. septembra 2024.
Obavy z najhoršieho! Obyvateľov južnej časti Bejrútu vyzývajú na EVAKUÁCIU
Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.
Vysoký predstaviteľ EÚ Borrell zvolal online stretnutie: Rezorty rokovali, na stole je situácia v Libanone
Izraelské mobilné delostrelectvo páli zo severu Izraela na Libanon v pozícii neďaleko hranice Izraela s Libanonom 30. septembra 2024.
Foto
Izrael informoval USA: Čo podnikajú v Libanone? Toto má byť ich cieľom
Bruselské letisko Zaventem (ilustračná fotografia).
Dve bruselské letiská rušia odlety: Pripravujú sa na štrajk, toto chcú dosiahnuť
(ilustračné foto)
Česi pracovali v britskej pobočke McDonald’s ako moderní otroci: Spali v kôlni! To nie je všetko, hrozné detaily
Foto
Kapitán belasých sa na tlačovke neubránil slzám: Silný odkaz fanúšikom!
Americký prezident Joe Biden, francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.
Ďalšia eskalácia a pozemná operácia Izraela? Biden, Barrot aj Borell sa zhodli na jednom: Toto sa nesmie stať
Šéf strany Piráti Ivan Bartoš.
Aktualizované
Je to definitívne! Piráti odchádzajú z českej vlády: Odhlasovalo to ich Celoštátne fórum