Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.03.2017 14:08 | Správy | Domáce správy

Kiskom dvakrát nepodpísaná novela jasličkového zákona už vstúpila do platnosti: Richter má dobrú správu pre pracujúce matky

Prevádzkovatelia jaslí sa budú musieť riadiť novými podmienkami. Od 1. marca tohto roka totiž začala platiť novela tzv. jasličkového zákona, ktorá definuje poskytovanie starostlivosti o dieťa do 3 rokov a považuje ju za sociálnu službu.

Detské jasle pritom budú podliehať prísnym požiadavkám na hygienu či na vybavenie priestorov. Novela upravuje poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, najmä v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti, chodí do zamestnania. Po novom budú "detské jasle" zadefinované ako sociálna služba.

Táto služba má pritom podľa ministerstva práce slúžiť na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života. Opatrovanie detí má byť zabezpečené buď terénnou, alebo ambulantnou formou. Znamená to, že opatrovateľ bude poskytovať starostlivosť o dieťa v domácom prostredí dieťaťa alebo v účelovo vyčlenenom priestore zamestnávateľa rodiča, alebo v zariadení starostlivosti o deti. Prevádzka zariadení bude pritom podliehať prísnym kritériám na hygienu, vybavenie priestorov, taktiež sa sprísnia aj požiadavky na personál.

Upraví sa aj zabezpečenie kontrolnej činnosti a registrácie poskytovateľov služieb starostlivosti o deti. "Súčasne sa navrhovanou legislatívnou úpravou zabezpečí, aby aj existujúce zariadenia vzniknuté bez právneho titulu boli registrované a ich činnosť prebiehala jednotne v súlade so zákonom," uviedol rezort práce s tým, že sa reguluje aj činnosť opatrovateľa detí, ktorá je v súčasnosti realizovaná na základe živnostenského oprávnenia.

 

Novelou sa upraví aj poskytovanie služieb zariadeniami, ktoré podľa zákona musia splniť technické stavebné požiadavky. Prevádzkovatelia detských jaslí totiž po novom budú musieť zabezpečiť bezbariérový prístup. Túto požiadavku budú musieť splniť prevádzkovatelia detských jaslí do konca roka 2018.

Právna norma začala platiť aj napriek tomu, že ju ani druhýkrát nepodpísal prezident SR Andrej Kiska po tom, čo jeho vetá prelomil parlament. Hlava štátu je totiž presvedčená, že novela v niektorých bodoch je neprimerane diskriminačná voči niektorým skupinám rodičov a detí. "Obmedzenie novej sociálnej služby na zosúlaďovanie pracovného a rodinného života rodičov diskriminuje niektoré deti v prístupe k službám, ktoré môžu významne ovplyvniť kvalitu ich života v dospelosti," odôvodnil Kiska.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) však prezidentovi prisľúbil, že pripraví veľkú novelu zákona o sociálnych službách, ktorá spresní súčasný jasličkový zákon. Zmeny má priniesť v tom, že na jasle by mali mať nárok prednostne deti pracujúcich alebo študujúcich rodičov. "Absolútnou prioritou sú matky, ktoré pracujú, alebo sa pripravujú na prácu. Ale nebude obmedzené, aby zriaďovateľ bez ohľadu na to, či je verejný alebo súkromný, mohol prijať do tohto zariadenia aj deti matiek, ktoré nespĺňajú tento základný predpoklad," dodal Richter.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany vo štvrtok 17. októbbra 2024, ruskí vojaci sú v obytnom dome na neznámom mieste na Ukrajine.
POPLACH na Ukrajine: Útok na Kyjev ďalšie mesto! Hlásia zranených a...
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Bývalá česká tenistka zažila nočnú moru: Tri potraty a rakovina manžela!
Lelkesovci tvoria jeden z najstabilnejších párov nášho šoubiznisu.
Foto
Pikantnosti zo spálne! Lelkes DETAILNE opísal intímnosti so Sisou: Čo ma na nej vždy rozpáli
Brankár Slovana Bratislava Dominik Takáč.
Brankár Slovana si v derby proti Trnave prešiel peklom: Takáča urážali a zahádzali potkanmi!
Najlepší muž. Štefan Šuster (44) odniesol na chrbte 60 kíl.
FotoVáš Tip
Vo Vysokých Tatrách 40-ty krát súťažili nosiči: Vyniesli 6 ton piva a minerálok! Najrýchlejší čas vás ohromí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Desivé správy z Ruska: Zelenskyj reaguje! TOTO svet nemôže dovoliť
Slovenská streľkyňa Danka Barteková.
Úspešná strelkyňa Barteková oslávila cez víkend 40-ku: Bábiky vymenila za flintu...
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Európska ľudová strana poslala Orbánovi ODKAZ: To sa mu nebude páčiť!
Vladimir Putin.
Brazílsky prezident ruší cestu na summit v Rusku: Znepokojivý dôvod!
(ilustračná foto)
Moldavci hlasovali o vstupe do EÚ: Čiastkové výsledky sú šokujúce!
(ilustračné foto)
Smutné správy: Našli nezvestných pilotov, potvrdilo sa to najhoršie
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Rusko pozorne sleduje dianie v USA: Slová Lavrova vás prekvapia! Sme pripravení...