Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Úrad verejného zdravotníctva bije na poplach, Slováci sa zle stravujú: Toto môže vyvolať aj predčasnú smrť!

Slováci sa nestravujú zdravo! Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva. Naša výživa je energeticky nadmerná a nutrične nevyvážená.

Rizikom je najmä rozvoj obezity, ktorá spúšťa alebo urýchľuje rôzne zdravotné problémy. Tie môžu následne viesť až k predčasnému úmrtiu. Až 55 % z celkového počtu úmrtí pripadá na ochorenia obehovej sústavy, ktoré sú spájané najmä s výživou. Ministerstvo zdravotníctva sa preto rozhodlo zakročiť. Pripravili vlastný Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025. Nový Čas sa pozrel na to, čo majú Slováci v bežný deň na tanieri.

Najväčším problémom v stravovaní Slovákov je vysoký energetický príjem v spotrebe tukov, ako aj nedostatočne krytý príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. „Spotrebiteľ si často uvedomuje svoje nesprávne stravovacie návyky, napriek tomu preferuje dostupnosť potravín s vyšším podielom pridávaných tukov, ktoré sú cenovo dostupnejšie a často majú aj väčší sýtiaci účinok,“ tvrdí hlavný hygienik Ján Mikas. Ide najmä o mäkké mäsové výrobky ako párky či mäkké salámy, trvanlivé salámy, bravčové mäso, vyprážané jedlá, smažené zemiakové hranolčeky či rôzne pochutiny.

Ozdravný plán

Ministerstvo zdravotníctva práve preto predložilo vláde návrh Akčného plánu pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025. Jeho hlavným cieľom je podpora a rozvíjanie zdravých stravovacích návykov. Rovnako tak sa snaží predísť obezite či naopak podvýžive, rôznym ochoreniam a predčasným úmrtiam súvisiacim s nesprávnou výživou.

 

 

Ciele Akčného plánu:

  • podpora zdravej výživy
  • zaručenie prístupu k zdravším potravinám
  • zlepšenie nutričnej kvality potravín, ich označenia
  • zdravší výber potravín v zariadeniach ako sú školy, škôlky, nemocnice, verejné inštitúcie a pracoviská, sociálne zariadenia
  • znižovanie vplyvu všetkých foriem nezdravej výživy.

Príjem tohto treba znížiť

1. kuchynská soľ
2. nasýtené tuky
3. trans-mastné kyseliny
4. pridané cukry
5. potraviny s príliš vysokou energetickou hodnotou

Toto naopak treba v strave zvýšiť

1. vláknina
2. poly-nenasýtené mastné kyseliny typu n-3 a n-6
3. vitamíny C, E, D
4. minerálne látky a stopové prvky
5. voda – pitný režim prispôsobiť veku a fyzickej záťaži
6. potraviny rastlinného pôvodu

Ako sa stravujeme

Mlieko

  • 42 % Slovákov pije mlieko každý deň/obdeň
  • s vekom sa frekvencia znižuje
  • klesajúci a kritický trend v spotrebe mlieka sa prejavuje v nedostatočnom krytí spotreby vápnika

Ovocie

  • 52,7 % konzumuje ovocie každý deň

Zelenina

  • 42,2 % konzumuje surovú zeleninu 1 alebo 2 krát týždenne
  • 20,5 % žien a iba 15,7 % mužov z mesta konzumuje varenú a dusenú zeleninu každodenne, na vidieku 18,2 % žien a 13,9 % mužov

Chlieb a pečivo

  • 40,8 % Slovákov konzumuje svetlé pečivo každý deň/obdeň, robí tak viac mužov ako žien

Sladkosti

  • 39, 9 % ich konzumuje 1-2 krát týždenne
  • 12,7 % respondentov, ktorí trpia diabetes, tak robí každý deň

Bravčové mäso

  • konzumácia bravčového mäsa má v Slovenskej republike alarmujúce štatistiky
  • až 58, 1 % respondentov uviedlo, že konzumuje bravčové mäso 1- alebo 2-krát týždenne
  • 36, 6 % respondentov konzumuje údeniny 1 alebo 2 krát mesačne

Ryby

  • len 45, 7 % respondentov konzumuje ryby 1- pripadne 2-krát mesačne

Kofeínové nápoje

  • 51,8 % pije kofeínové nápoje ako kola či káva každý deň/obdeň

Malinovka

  • 26, 9 %mužov a 19,8 % žien pije malinovky 1 - až 2-krát týždenne

Stále jeme málo zeleniny a ovocia

Ján Mikas, hlavný hygienik SR

Aj keď denný príjem zeleniny a ovocia sa postupne zvyšuje, stále nedosahuje odporúčané pásmo spotreby cca 400 g denne (3-4 porcie denne). So spotrebou zeleniny a ovocia súvisí aj požiadavka na zvýšenie príjmu vitamínu C a ostatných antioxidantov, ako aj vlákniny. Z minerálnych látok je potrebné podporovať príjem takých potravín, ktoré obsahujú vápnik, horčík, draslík a iné stopové prvky. S týmto súvisí podpora spotreby mliečnych výrobkov a všetkých druhov čerstvej i mrazenej zeleniny.

Bez mäsa to nejde

Otvoriť galériu

Marek Hric (22), študent, Badín

Raňajky: Knäckebrot s arašidovým maslom a k tomu kúsky ananásu, praženica so zeleninou.

Obed a večera: kuracie alebo hovädzie mäso + zeleninová príloha alebo ryža či zemiaky.

Desiata a olovrant – tuniak, alebo cottage.

 

Herbačekovci z Lučenca

Otvoriť galériu

Raňajky: pečivo so zeleninou, párky, praženica

Obed kuracie mäso, rôzne prílohy, cestoviny, halušky, segedínsky guláš

Večera: šaláty, hemendex, hrianky s rôznymi nátierkami, tousty, jednohubky

 

Bez slaniny ani deň

Otvoriť galériu

Peter Petras (72), chatár na Rainerovej chate
v Tatrách

Raňajky: opražená slanina s vajíčkom.
Obed: Keď som na chate: 5 - 7 centimetrov dobrej slaniny s chlebom, taký istý je aj môj olovrant. Ak nie som na chate, tak klasický obed - zeleninová polievka a cestoviny s vajíčkom a slaninou.
Večera: Rôzna, no veľmi často je to môj obložený
chlebík – krajec chleba, plátky bielej neprerastenej slaniny a dva plátky syra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Jozef Čavojec, jan, iglu, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Naši mladíci pri oslave gólu.
Foto
Šokujúca predikcia známeho zámorského experta: TAKTO sa umiestnia Slováci v Ottawe!
Počas útoku spravila chybu aj polícia.
Policajné auto na mieste pre TAXÍKY?! V tomto spravili chybu aj oni... Vyšetrovanie útoku v Magdeburgu naberá INÝ smer!
Kráľ Karol III. počas svojho vianočného príhovoru.
Kráľ Karol III. sa lieči z HROZNEJ choroby: Lekárom daroval vianočný stromček! Komu ešte venoval sviatočný príhovor?
Posádku sa podarilo zachrániť.
Teroristi zaútočili na ruskú loď: Masívne explózie spôsobili potopenie a ... KTO to bol?
Lietadlo Embraer 190 spoločnosti AZAL smerovalo z azerbajdžanskej metropoly Baku do čečenského hlavného mesta Groznyj.
Prvé informácie o pasažieroch z havarovaného letu sú VONKU: ČO sa tam odohralo?
Bojový dron
Ukrajina vracia útok: Z ruského mesta hlásia mŕtvych a ranených
Shot of a roadside care fire at night.
V Sýrskom založili nezvyčajný požiar: PREČO to urobili?
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Foto
O novom Škriniarovom klube má byť rozhodnuté: Chýba už len podpis!
Dym stúpa z veže historickej budovy domova dôchodcov po požiari v centre Mníchova v stredu 25. decembra 2024.
Hasiči v pozore, domov dôchodcov zachvátili PLAMENE: Nachádzali sa v ňom DESIATKY ľudí
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Šialenec VRAZIL autom do skupinky ľudí: Pokus o zopakovanie ÚTOKU v Magdeburgu?!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov si pustil ústa na špacír: O TOMTO sa mali zhovárať Fico s Putinom
Zuzane Vačkovej to ide aj v kuchyni.
Foto
Kysnuté PEČENÉ buchty podľa Vačkovej: Všetko, čo potrebujete, máte doma!