Rizikom je najmä rozvoj obezity, ktorá spúšťa alebo urýchľuje rôzne zdravotné problémy. Tie môžu následne viesť až k predčasnému úmrtiu. Až 55 % z celkového počtu úmrtí pripadá na ochorenia obehovej sústavy, ktoré sú spájané najmä s výživou. Ministerstvo zdravotníctva sa preto rozhodlo zakročiť. Pripravili vlastný Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025. Nový Čas sa pozrel na to, čo majú Slováci v bežný deň na tanieri.
Najväčším problémom v stravovaní Slovákov je vysoký energetický príjem v spotrebe tukov, ako aj nedostatočne krytý príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. „Spotrebiteľ si často uvedomuje svoje nesprávne stravovacie návyky, napriek tomu preferuje dostupnosť potravín s vyšším podielom pridávaných tukov, ktoré sú cenovo dostupnejšie a často majú aj väčší sýtiaci účinok,“ tvrdí hlavný hygienik Ján Mikas. Ide najmä o mäkké mäsové výrobky ako párky či mäkké salámy, trvanlivé salámy, bravčové mäso, vyprážané jedlá, smažené zemiakové hranolčeky či rôzne pochutiny.
Ozdravný plán
Ministerstvo zdravotníctva práve preto predložilo vláde návrh Akčného plánu pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025. Jeho hlavným cieľom je podpora a rozvíjanie zdravých stravovacích návykov. Rovnako tak sa snaží predísť obezite či naopak podvýžive, rôznym ochoreniam a predčasným úmrtiam súvisiacim s nesprávnou výživou.
Ciele Akčného plánu:
- podpora zdravej výživy
- zaručenie prístupu k zdravším potravinám
- zlepšenie nutričnej kvality potravín, ich označenia
- zdravší výber potravín v zariadeniach ako sú školy, škôlky, nemocnice, verejné inštitúcie a pracoviská, sociálne zariadenia
- znižovanie vplyvu všetkých foriem nezdravej výživy.
Príjem tohto treba znížiť
1. kuchynská soľ
2. nasýtené tuky
3. trans-mastné kyseliny
4. pridané cukry
5. potraviny s príliš vysokou energetickou hodnotou
Toto naopak treba v strave zvýšiť
1. vláknina
2. poly-nenasýtené mastné kyseliny typu n-3 a n-6
3. vitamíny C, E, D
4. minerálne látky a stopové prvky
5. voda – pitný režim prispôsobiť veku a fyzickej záťaži
6. potraviny rastlinného pôvodu
Ako sa stravujeme
Mlieko
- 42 % Slovákov pije mlieko každý deň/obdeň
- s vekom sa frekvencia znižuje
- klesajúci a kritický trend v spotrebe mlieka sa prejavuje v nedostatočnom krytí spotreby vápnika
Ovocie
- 52,7 % konzumuje ovocie každý deň
Zelenina
- 42,2 % konzumuje surovú zeleninu 1 alebo 2 krát týždenne
- 20,5 % žien a iba 15,7 % mužov z mesta konzumuje varenú a dusenú zeleninu každodenne, na vidieku 18,2 % žien a 13,9 % mužov
Chlieb a pečivo
- 40,8 % Slovákov konzumuje svetlé pečivo každý deň/obdeň, robí tak viac mužov ako žien
Sladkosti
- 39, 9 % ich konzumuje 1-2 krát týždenne
- 12,7 % respondentov, ktorí trpia diabetes, tak robí každý deň
Bravčové mäso
- konzumácia bravčového mäsa má v Slovenskej republike alarmujúce štatistiky
- až 58, 1 % respondentov uviedlo, že konzumuje bravčové mäso 1- alebo 2-krát týždenne
- 36, 6 % respondentov konzumuje údeniny 1 alebo 2 krát mesačne
Ryby
- len 45, 7 % respondentov konzumuje ryby 1- pripadne 2-krát mesačne
Kofeínové nápoje
- 51,8 % pije kofeínové nápoje ako kola či káva každý deň/obdeň
Malinovka
- 26, 9 %mužov a 19,8 % žien pije malinovky 1 - až 2-krát týždenne
Stále jeme málo zeleniny a ovocia
Ján Mikas, hlavný hygienik SR
Aj keď denný príjem zeleniny a ovocia sa postupne zvyšuje, stále nedosahuje odporúčané pásmo spotreby cca 400 g denne (3-4 porcie denne). So spotrebou zeleniny a ovocia súvisí aj požiadavka na zvýšenie príjmu vitamínu C a ostatných antioxidantov, ako aj vlákniny. Z minerálnych látok je potrebné podporovať príjem takých potravín, ktoré obsahujú vápnik, horčík, draslík a iné stopové prvky. S týmto súvisí podpora spotreby mliečnych výrobkov a všetkých druhov čerstvej i mrazenej zeleniny.
Bez mäsa to nejde
Marek Hric (22), študent, Badín
Raňajky: Knäckebrot s arašidovým maslom a k tomu kúsky ananásu, praženica so zeleninou.
Obed a večera: kuracie alebo hovädzie mäso + zeleninová príloha alebo ryža či zemiaky.
Desiata a olovrant – tuniak, alebo cottage.
Herbačekovci z Lučenca
Raňajky: pečivo so zeleninou, párky, praženica
Obed kuracie mäso, rôzne prílohy, cestoviny, halušky, segedínsky guláš
Večera: šaláty, hemendex, hrianky s rôznymi nátierkami, tousty, jednohubky
Bez slaniny ani deň
Peter Petras (72), chatár na Rainerovej chate
v Tatrách
Raňajky: opražená slanina s vajíčkom.
Obed: Keď som na chate: 5 - 7 centimetrov dobrej slaniny s chlebom, taký istý je aj môj olovrant. Ak nie som na chate, tak klasický obed - zeleninová polievka a cestoviny s vajíčkom a slaninou.
Večera: Rôzna, no veľmi často je to môj obložený
chlebík – krajec chleba, plátky bielej neprerastenej slaniny a dva plátky syra.