A práve v takýchto prípadoch, keď máte jedla naraz veľa, ho veľakrát jednoducho nestihnete do konca záruky spotrebovať. Nemusíte ho však hneď vyhadzovať. Podľa odborníkov totiž dátumy na etikete nemajú vždy celkom pravdu. Koľko vydržia vaše potraviny pri správnom skladovaní?
Ak doma nájdete potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti, či odporúčanom dátume predaja, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Niekedy to môže platiť aj pri tých po dátume spotreby. Pri správnom skladovaní totiž potraviny vydržia dlhšie. Informuje o tom webový portál StillTasty, ktorý zbiera dáta od odborníkov v oblasti gastronómie, prevencie chorôb a potravinárstva. „Dátumy na etiketách potravín môžu byť veľakrát mätúce. Pravda je, že niekedy nemajú nič spoločné s bezpečnosťou potravín. Dôležitú úlohu zohráva správne skladovanie,“ uvádzajú na svojej stránke.
Hrozia tráviace ťažkosti
Ján Mikas, hlavný hygienik SR
Pri nedodržaní správneho skladovania, najmä potravín, rozpracovaných alebo hotových pokrmov, ktoré si vyžadujú chladenie, môže dôjsť k nadmernému zmnoženiu mikroorganizmov a plesní. Tie nie vždy spôsobia viditeľné zmyslové zmeny potraviny, avšak môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Pri konzumácii takejto potraviny môže dôjsť k rôznym tráviacim ťažkostiam, napríklad k nevoľnosti, vracaniu, hnačkám a podobne.
Dátum spotreby treba dodržiavať
Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Nápis na etikete„spotrebujte do“ uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne konzumovať. Uvedené sú najmä na tých, ktoré podliehajú rýchlej skaze z mikrobiologického hľadiska, ako napríklad čerstvé ryby, čerstvé mleté mäso, a podobne. Takéto potraviny by mali byť skonzumované do tohto dátumu. Ak ich doma ihneď po nákupe zmrazíte, môžete im predĺžiť trvanlivosť.
3 otázky o trvanlivosti
Čo je minimálna trvanlivosť?
- výrobca ňou určuje čas, keď má výrobok najlepšie vlastnosti
- väčšina potravín má výrazne dlhú trvanlivosť
Kedy sú ešte v záruke?
- čím dlhšia je trvanlivosť, tým dlhšie po tomto dátume sa môže skonzumovať
- pri trvanlivosti dva týždne je potravina v záruke ešte pár dní po tomto dátume, pri mesiaci, ešte ďalších pár mesiacov
Ako spoznáme pokazené potraviny
- ak je balenie poškodené, preliačené, nafúknuté
- pri nezvyčajnom sfarbení sa do obalu dostal vzduch
- zelený či mastný povrch prezrádza, že sú skazené