Uviedla to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). "Výsledky budú známe zajtra (vo štvrtok 23.3., pozn. TASR), respektíve pozajtra (piatok 24.3., pozn. TASR)," spresnila. Zároveň upozornila, že konzumenti, ktorí sa stravujú v reštauračných zariadeniach, majú možnosť sa prevádzkovateľov jedální spýtať, aký je pôvod mäsa, z ktorého je pokrm pripravený.
"Na reštaurácie síce nemá Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR dosah, ale po rokovaní s Ministerstvom zdravotníctva SR sa dohodli kontroly s Úradom verejného zdravotníctva aj v reštauračných zariadeniach, aby sa zamedzilo predaju nespôsobilého brazílskeho mäsa," dodala.
MPRV informovalo v utorok 21. marca, že prostredníctvom ŠVPS odštartovalo rozsiahle kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku. Dôvodom je vážne podozrenie z podvodov na mäse dovážanom do EÚ, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.
Mäsový škandál v Brazílii podľa MPRV nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky.