Hoci Štátna potravinová správa koná a kontroluje obchody aj reštaurácie, treba mať oči na stopkách. Ako spoznáte pokazené mäso? Ktoré choroby môže spôsobiť a kedy vyhľadať lekára, radí gastroenterológ Miloš Bubán.
Povrchové osliznutie
- nastáva v dôsledku masívneho množenia mikroflóry
- tvorí sa hnedo-sivá vrstva na povrchu s hnilobným zápachom
- pri dobrom tepelnom spracovaní sa dá zjesť bez zdravotných následkov
- povrchovú vrstvu môžete odrezať, prípadne obliať octom
Povrchová hniloba
- mikroflóra preniká do hlbších vrstiev a enzýmami ho rozkladá
- mäso má tmavšiu farbu
- zjesť takéto mäso ani po dôkladnej úprave nie je bez rizika
Hĺbková hniloba
- celé kusy mäsa sú už pokazené
- mäso je tmavohnedej farby a výrazne zapácha
- v tomto štádiu je nebezpečné zdraviu
Zaparenie
- dochádza k nemu pri čerstvom mäse, ktoré bolo slabo schladené
- je typické sladkokyslým zápachom a medenou farbou
- určite nie je požívateľné
Čo vás ohrozuje
1. TOXÍNY - mäso samo osebe môže obsahovať škodlivé látky, ktoré poškodia organizmus
2. BAKTÉRIE - pri spracovaní či zlom skladovaní sa môžu do jedla dostať baktérie či vírusy
3. CHEMIKÁLIE - látky upravujúce chuť, trvanlivosť či vzhľad mäsa
KURACIE
- pred prípravou ho neumývajte, môžete baktérie preniesť do všetkých častí
- čerstvé kurča má ružovú farbu, pokazené je pokryté sivýmí, škvrnami a aj povrch je sivý
- skazené kuracie má jemne sladkastý zápach
BRAVČOVÉ
- kvalitné mäso nemá takmer žiadnu vôňu a jeho povrch je vlhký
- skazené je, naopak, suché, pevné, lepkavé a cítite jeho pach
HOVÄDZIE
- ak má len malý náznak zelenkavej farby, je určite skazené
- ak má lepkavý povrch, určite ho nejedzte
RYBY
- skazená ryba má naozaj nepríjemne výrazný zápach a slizké telo alebo je niekde zosušená
Tepelná úprava
- mnoho baktérií sa kvalitným pečením a varením zničí
- proces úpravy však musí trvať naozaj dlho
- nie vždy sa však takouto prípravou zbavíte rizika napríklad hnačky či vracania
- pri rozklade mäsa totiž vznikajú látky a niektoré pôsobia na telo ako jed
POZOR!
- pri príprave napríklad mäsa a zeleniny zároveň, môžete baktérie preniesť na prílohu
- ak krájate mäso, neumyjete si ruku alebo dosku na krájanie, nákaza sa prenesie na všetko ostatné, s čím ste prišli do styku
Hroziace ochorenia
- salmonelóza
- zápal sliznice žalúdka,
- zápal tenkého čreva
- zápal podžalúdkovej žľazy
- porucha funkcie žlčníka
Kedy k lekárovi
- pri veľkom vracaní a hnačkách
- keď hrozí dehydratácia tela
- ak je vo zvratkoch alebo v stolici krv
- pri malátnosti, zvýšenej teplote
Pozor na trvalé následky
MILOŠ BUBÁN, gastroenterológ
- Najľahší priebeh môže byť len nevoľnosť, zvracanie či hnačky. Toto trvá pár dní po
požití skazenej potraviny. V prípade ťažších závažností môže vzniknúť aj poškodenie organizmu, napríklad pečene. Ohrozené sú malé deti a seniori, ktorí sú voči náhlym
výkyvom oslabené. Rovnako aj ľudia s chronickými ochoreniami, ako sú diabetes či choroby žlčníka a pečene.
Reťazce stiahli podozrivé výrobky
Billa - Je pozastavený predaj niektorých mäsových produktov brazílskeho pôvodu.
Brazílske produkty, ktoré predáva spoločnosť, boli prekontrolované so zoznamom producentov, ktorých sa kauza týka, a ani jeden náš produkt nepochádza od spomínaných spoločností. Billa disponuje vyhláseniami a laboratórnymi výsledkami od svojich dodávateľov, že nimi dodávané produkty sú kvalitné a vyhovujúce na konzumáciu.
Kaufland - Kontrolné orgány našli v našej predajni dva takéto výrobky. Oba nám dodávajú slovenskí dodávatelia. V rámci bezpečnostných opatrení sme výrobky dali
stiahnuť z predaja.
Lidl - Žiadne mäsové výrobky pôvodom z Brazílie sa nenachádzajú v sortimente spoločnosti Lidl Slovenská republika.
Kontroly stále prebiehajú
Ján Mikas, hlavný hygienik SR
- Ku dňu 24. marca vykonali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva spolu 1 404 kontrol v 1 362 zariadeniach stravovania. V 269 bolo zistené mäso pôvodom z Brazílie. Najčastejšie to boli mrazené solené prsia bez
kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené. Výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii. Intenzívne kontroly budú prebiehať naďalej.