Kuchár jedného z pražských
renomovaných hotelov Michal Nikodém ale odporúča konzumovať aj rastliny rastúce v záhrade alebo vo voľnej prírode.
"Dajú sa jesť púpavy aj sedmokrásky, ale musia byť bez chemických látok,"
povedal kuchár s tým, že lúčne kvety prečisťujú krv. "Stačí si napríklad urobiť
šalát z púpavových listov alebo z rukoly, čo je vlastne tiež púpava,
ale nie je taká horká. Možno ho ochutiť, pridať inú zeleninu.
Konzumujú sa kvety a mladé listy," dodal Nikodém. Sám odporúča nálev z
mladých lístkov žihľavy, recept, ktorý poznali už naše babičky.
Známy kuchár neskrýva, že sám rád takúto jarnú očistu tela robieva. Či sa
ale po šalátoch z kvetov cíti lepšie, vraj nezbadal. "Na to sú dobré plynovo-uhličité kúpele, ktoré človeka skutočne povzbudia," uzavrel.
Obyčajné lúčne kvety v sebe skrývajú pravé vitamínové bomby
PRAHA - Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny, tých nie je
nikdy dosť. Takéto rady na nás vyskakujú zo stránok lifestylových magazínov, dennej tlače a počujeme ich aj z úst odborníkov. Väčšina ľudí si pod
pojmom vitamín však predstaví buď tabletky z lekárne alebo čerstvé ovocie a
zeleninu. Ako zdroj vitamínov sa však začínajú rozmáhať jedlé kvety,
ktoré dostať v špecializovaných obchodoch.