V pozastavených produktoch sa preukázala prítomnosť salmonely. Nakazené mrazené kuracie prsia našli inšpektori v bratislavských skladoch. Celkovo sa ku nám dostalo až 21 ton brazílskeho mäsa, ktoré sa distribuovalo po 54 reštauráciách po celom Slovensku.
V dvoch prípadoch šlo o zariadenie spoločného stravovania v Bratislave a jeden prípad sa týkal školskej jedálne v Poprade. Salmonelu kmeňa Hidelberg našli v produkte značky SEARA „Mrazené kuracie prsia bez kosti bez kože bez innerfiletu solené“ v 2 kg balení, výrobca spoločnosť Agricola Jandelle. Testy na konzervačné látky aj na prítomnosť salmonely stále prebiehajú. Pri žiadnej z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo pokazené mäso upravovať.
Čo je salmonelóza?
Úrad verejného zdravotníctva SR
Salmonelóza je akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso a vajcia a výrobky z nich. Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, vracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice.