Mladá cibuľka
Je ideálnou zeleninou, ktorá vás po zime postaví na nohy a pomôže rázne zakročiť proti jarnej únave. Keďže obsahuje dôležité vitamíny a látky s antibakteriálnym účinkom, milovníci cibule dokážu lepšie predchádzať infekciám a rôznym zápalom.
- Obsahuje: Antioxidanty a minerálne látky, kyselinu listovú, železo, vitamíny A, B C.
- Prevencia: Jarná cibuľka účinne znižuje nielen hladinu cukru v krvi, ale aj krvný tlak. Okrem toho chráni srdce, poradí si s plesňami, baktériami v tele a bráni rastu nádorových buniek.
Reďkovka
Na trhoviskách je dostupná reďkovka červená, biela, čierna aj fialová a všetky majú v sebe zastúpené množstvo vitamínov. Sú nízkokalorické, podporujú očistu organizmu a dokonca i liečia. Ak ste sa prejedli, nesadlo vám mastné a ťažké jedlo, bolí vás žalúdok, zjedzte bielu reďkovku. Okrem toho, že sa vám uľaví, je táto zelenina aj výborným pomocníkom pri redukčnej diéte.
- Obsahuje: Draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, vitamíny B, C.
- Prevencia: Mierni kašeľ, uvoľňuje hlieny, odstráni zápchu a predchádza plynatosti. Reďkovku je najlepšie konzumovať surovú, vtedy obsahuje najviac vitamínov. Jej priaznivé účinky sú známe aj pacientom, ktorí trpia ochorením žalúdka, žlčníka či priedušiek.
Špenát
V minulosti nám tvrdili, že špenát obsahuje až 30 mg železa na 100 g. Po čase ale vysvitlo, že vedci urobili chybu a nakoniec sú to len 3 mg. No konzumácia špenátu aj tak nikdy nebola na škodu. Jeho zelené listy rázne zakročia proti únave a stresu a kyselina listová, ktorú obsahuje, posilňuje naše cievy. Špenát konzumujte začerstva, lebo rýchlo vädne a stráca vitamíny.
- Obsahuje: Vitamíny A, C, E, kyselinu listovú, sacharidy aj proteíny, ktoré zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu.
- Prevencia: Vitamín E chráni pred karcinogénnymi ochoreniami. Navyše zlepšuje kvalitu nechtov, vlasov a pleti. Rovnako ako špargľu aj špenát by mali do svojho jedálnička zaradiť tehotné ženy, keďže kyselina listová zabraňuje aj určitým poškodeniam plodu.
Petržlenová vňať
Ak vás trápia močové cesty, alebo chcete schudnúť, siahnite po petržlene! Nakrájajte jeho čerstvú vňať, k tomu môžete nastrúhať aj trocha petržlenového koreňa. Zalejte ich vriacou vodou a nechajte lúhovať okolo 15 až 20 minút. Keď tento čaj scedíte, zázrak je na svete.
- Obsahuje: Je silným antioxidantom, obsahuje vitamín C, neutralizuje škodlivé UV žiarenie a napomáha tvorbu červených kviniek.
- Prevencia: Petržlenový čaj sa považuje za jeden z najúčinnejších liekov proti infekciám a zápalom močových ciest.
Špargľa
Chutná i zdravá! Zeleninári ponúkajú hneď tri druhy špargle. Biela, zelená i fialová špargľa napomáhajú pri redukcii hmotnosti a detoxikácii. Špargľa je výbornou prevenciou proti Parkinsonovej chorobe, epilepsii a pomôžu aj pri liečbe žalúdočných vredov.
- Obsahuje: Bielkoviny, dobré tuky, vlákninu, draslík, mangán, zinok, selén, vitamíny A, B, C, E, K. Keďže je špargľa bohatým zdrojom kyseliny listovej, vápnika a železa, ocenia ju najmä tehuľky, ktorým pomôže predísť aj prípadným rizikám v tehotenstve.
- Prevencia: Starovekým Grékom pomáhala zaháňať kašeľ i choroby srdca. Okrem toho znižuje riziko rakoviny pečene a napomáha tráveniu. Špargľa znižuje krvný tlak, pomáha aj odvodňovať, takže zbavuje telo od nežiaducich látok.
Pór
Liečivé účinky tejto zeleniny z Prednej Ázie poznali už starovekí Rimania a Gréci. Pór využívali ako protijed pri otrave alkoholom. Dnes sa s ním stretávame najmä v zeleninových prílohách k mäsu, osviežujúcich šalátoch či polievkach. Keďže obsahuje málo kalórií, často sa odporúča konzumovať pri diétach.
- Obsahuje: Okrem vzácnych minerálnych látok ako vápnik, železo, horčík, zinok, fosfor, draslík a sodík je pór bohatý na vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, K. Svojimi antibakteriálnymi účinkami sa pór vyrovná aj cesnaku.
- Prevencia: Podporuje obranyschopnosť organizmu a je prevenciou proti rakovine hrubého čreva a infarktom. Pór dokáže aj nemožné a šikovne vám naštartuje metabolizmus a spaľovanie tukov.
Medvedí cesnak
Poponáhľajte sa do lesa, sezóna tohto zeleného zázraku sa práve začína! Ľudovo sa mu hovorí aj lenek a je výborným pomocníkom pri odhlieňovaní, jarných kúrach a prečisťovaní organizmu. Medvedí cesnak môžete konzumovať ako šalát, smoothie či pesto, ktoré vám vydrží po celý rok.
- Obsahuje: Vitamín C, selén, B6, ináč sa medvedí cesnak označuje aj za prírodné antibiotikum.
- Prevencia: Lieči chronické kožné choroby, reguluje hladinu cholesterolu a krvného tlaku. Pomôže vám však aj pri žalúdočných ťažkostiach, hnačkách, bolestiach hlavy, kŕčových žilách a hrozbe trombózy. Medvedí cesnak posilňuje imunitu a prečistí obličky.