Najmä ak neviete, čo si treba pri výbere všímať. Farba, povrch, tvar či dokonca hmotnosť sú dôležité ukazovatele. Tieto, ale aj ďalšie vlastnosti často hovoria o kvalite týchto plodov. Portál mindbodygreen.com si pripravil prehľad rád, ktoré pomôžu pri nákupe. Kedy je zelenina naozaj dobrá a kedy je lepšie ju radšej vyhodiť z nákupného košíka?
Špargľa
Dobrá
- uzatvorená, pevná hlavička
- sýtozelená farba, guľatý tvar a hladký povrch bez prasklín
Zlá
- hlavička je otvorená, rozpadáva sa, zakrivená či dokonca plesnivá
- povrch je hrboľatý, vrúbkovitý, nie je veľmi guľatá
- je vysušená alebo zvädnutá
Červená repa
Dobrá
- má guľatý tvar a je tvrdá
- tenké korienky na spodnej časti
- sýta červená farba a hladký povrch
Zlá
- podlhovastý tvar s guľatými hnedými oblasťami v okolí vrchnej časti
- je zvädnutá alebo ochabnutá a príliš mäkká
Ružičkový kel
Dobrý
- svieža, jasná zelená farba
- vonkajšie listy sú pevné a tesne obopínajú kel
- na dotyk pevný bez akýchkoľvek kazov na povrchu
Zlý
- zvädnuté alebo ochabnuté listy
- na povrchu sú vysušené hnedé fľaky
Mrkva
Dobrá
- pevná a pekne tvarovaná
- hladký povrch a sýta oranžová farba
- vyrastajúca sýtozelená svieža stonka
Zlá
- na povrchu sú tmavočervené fľaky
- ochabnutá, na dotyk s mäkkými časťami
Baklažán
Dobrý
- hladký povrch jednotnej tmavofialovej farby
- v ruke je baklažán ťažký a pevný
Zlý
- slabo zafarbený povrch s nepravidelnými tmavohnedými fľakmi
- mäkký na dotyk a zvädnutý
Hlávkový šalát
Dobrý
- pevné, sviežo vyzerajúce listy výraznej zelenej farby
- v prípade ľadového šalátu krehké, na dotyk praskajúce listy
Zlý
- hlavička je hnedá, listy na povrchu majú hnedé fľaky
- pri ľadovom šaláte príliš tvrdé a bezfarebné listy
Zemiaky
Dobré
- pevné a na povrchu primerane jemné
- bez výrazných kazov a zelených fľakov
Zlé
- na zeleno zafarbená šupa
- naklíčené alebo zošúverené
- výrazné zárezy, tmavé fľaky či iné kazy
Hrach
Dobrý
- svieža a žiarivá zelená farba
- pevné, no na dotyk krehké, praskajúce struky
Zlé
- ochabnuté, zvädnuté, vláknité či poškodené telo
Brokolica
Dobrá
- pevné, celistvé hlavičky tmavozelenej alebo sivozelenej farby
- bez výrastkov žltých kvetov
Zlá
- rozpadajúce sa a zažltnuté hlavičky
- nadmerne veľký hlúbik
Kapusta
Dobrá
- pevná a tvrdá hlavička
- je primerane ťažká k svojej veľkosti
- svieže listy sýtej farby bez viditeľných škvŕn na povrchu
Zlá
- zvädnutá, rozpadajúca sa kapustná hlava
- zažltnuté, suché listy alebo listy so stopami po červíkoch
Karfiol
Dobrý
- pevné a celistvé ružičky bielej alebo krémovo bielej farby
- zdravé zelené okrajové listy
Zlý
- rozpadajúce sa ružičky s výraznými fľakmi inej farby
- zvädnutá ružica s mastným povrchom
Uhorka
Dobrá
- výrazná zelená farba
- pevná pozdĺž celého tela
- priemerná veľkosť
Zlá
- žltnúca farba
- zvädnuté a zmäknuté konce tela
- príliš veľká v porovnaní s priemernou veľkosťou uhoriek
Cibuľa
Dobrá
- tvrdá a pevná, so suchým povrchom
- krátka stonka
Zlá
- zelené fľaky na povrchu
- čerstvé klíčky
- navlhnutá alebo mäkká stonka
Petržlen
Dobrý
- svieža, krehká vňať
- svetlozelené lístky
Zlý
- zažltnutá vňať alebo lístky strácajúce farbu
Paprika
Dobrá
- výrazná a silná farba
- lesklý povrch
- primerane ťažká
- pevné steny
Zlá
- mäkké, vodnaté fľaky po stranách
- mäkká, zvädnutá alebo ochabnutá
- výrazne popraskaný povrch
Rajčiny
Dobré
- hladký povrch bez náznakov kazov
- podľa toho, akú dozretú ju chceme mať, treba sledovať farbu: úplne vyzretá – červená sýta farba, menej vyzretá – jemnejšia červená farba s nádychom ružovej
Zlé
- mäkké, prezreté či fľakaté paradajky
- zelené alebo žlté fľaky na povrchu
- tmavohnedé praskliny v oblasti stonky
- povrchová pleseň
Šampiňóny
Dobré
- mladé šampiňóny menšej až strednej veľkosti
- jednotné biele alebo hnedé sfarbenie hlavičiek
- hlavičky sú okolo stoniek uzatvorené alebo trochu pootvorené s ružovkastými alebo bledokrémovými lupeňmi
Zlé
- doširoka otvorené hlavičky
- viditeľné lupene tmavej farby
- v hlavičkách sú výrazné jamky a diery
Reďkovky
Dobré
- veľkosť približne 2,5 cm
- plné, guľaté a pevné hlavičky
- výrazná červená farba
Zlé
- žlté špičky
- nadpriemerne veľké a zvädnuté reďkovky
Stopkový zeler
Dobrý
- pevné a tvrdé telo zeleniny bledšej zelenej farby
- svieže, sýtozelené lístky
- lesklý povrch
Zlý
- ochabnuté vrchné vetvičky alebo lístky
- zvädnutý zeler
- hnedé sfarbenie
- poškodené, duté alebo vyblednuté stonky