Sú sladké, čokoládové a potešia sa im najmä malé deti. Aj pri nich sú však veľké rozdiely. Či už v cene, alebo v zložení. V niektorých nájdete éčka, iné sú plné kvalitného kakaového masla. Ako si vybrať v množstve, ktoré nájdete na pultoch obchodov? Niektoré zo sladkých pochúťok otestovala česká inciatíva Vím, co jím a piju. Aké sú závery odborníkov?
Odborníci sa sústredili na to, ktoré figúrky sú zo skutočnej čokolády a ktoré sú len jej napodobeninou. Známka testu sa skladala z hodnotenia vzhľadu a chuti, zloženia a značenia obalu. „Pri hodnotení zloženia sme sa zamerali najmä na obsah kakaovej sušiny a na zložky, ktoré sa pri výrobe čokolády nepoužívajú. Sú to stužený rastlinný tuk, umelé arómy či niektoré emulgátory,“ vysvetlila Hana Večerková z iniciatívy Vím, co jím a piju. Podľa nej však aj pravá čokoláda môže obsahovať rastlinné tuky, no musí byť o tom uvedená poznámka na obale. Celkovo je povolených šesť druhov tuku tropického pôvodu.
Kedy výrobcovia zavádzajú
Hana Večerková, iniciatíva Vím, co jím a piju
- Dobrou radou je čítanie údajov o zložení. Ak nemôžete písmo rozlúštiť, je lepšie poobzerať sa po inom výrobku, ktorý bude označený lepšie. Všeobecne platí, že výrobca kvalitnej čokolády nemá čo tajiť, naopak, pri náhradkách sa snaží zloženie skryť. Všimnite si aj názov výrobku. Ak je pomenovaný čokoláda, siahli ste po kvalite. Na náhradkách z rastlinného tuku ho nenájdete. Bude tam stáť kakaová pochúťka, kakaová poleva či cukrovinka.
Ako spoznať kvalitu
- najdôležitejšie sú informácie na obale
- v zložení musí byť kakaové maslo
- kvalitná čokoláda obsahuje len kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor, sójový lecitín a vanilkovú arómu
- okrem mliečnej čokolády sa pridáva ešte sušené mlieko