Ide o kuracie rezne solené, ktoré pochádzajú zo zariadenia spoločného stravovania. Prebiehajú však ešte ďalšie analýzy tejto vzorky. O ich výsledkoch budú hygienici informovať v najbližších dňoch. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Od 23.3. do 4.4. vykonali hygienici spolu 3884 kontrol v 3779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach bolo zistené mäso, respektíve mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokomrazené - v celkovom množstve 24 244 kg. Zároveň 1273 zariadení spoločného stravovania bolo kontaktovaných telefonicky, prípadne emailom.
Celkovo 68 vzoriek mäsa a mäsových výrobkov bolo odobraných na laboratórnu analýzu. Zatiaľ v troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg. "Išlo o mäso dodané do zariadení spoločného stravovania od oficiálnych dodávateľov v Slovenskej republike, ktorých úradná kontrola je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR," uviedol Mikas.
Ako dodal, mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov budú prebiehať aj naďalej.