Prvýkrát sa objavuje na prelome marca a apríla a rastie len počas dvoch mesiacov v roku. Svoj názov dostal podľa medveďov, ktoré si na ňom pochutia po prebudení zo zimného spánku. Pozor ale, lebo listy si môžete pomýliť s konvalinkou, ktorá je prudko jedovatá! Medvedí cesnak však môžete kúpiť aj na trhoviskách. Zväzok kúpite za 50 až 80 centov!
Kde rastie v Bratislave
Nájdete ho pri petržalskom Draždiaku, v petržalských lesoch, pri Ovsišti, v západných Bielych Karpatoch, od Lafranconi po Wolfsthal popri Dunaji po rakúskej strane, na Devínskej Kobyle, na Kopáči, na Železnej studničke, v Horskom parku, v Rusovciach alebo aj v Čunove.
Pesto (dávka na 3 dl pohár)
Suroviny: medvedí cesnak (2 hrste) • hrsť vlašských orechov • 1 až 2 PL parmezánu • olivový olej • soľ
Postup: Listy umyte a usušte a dajte do mixéra s nožmi v tvare S. Pridajte orechy, soľ, parmezán a všetko zmixujte. Počas mixovania pridávajte kvalitný olivový olej podľa konzistencie, aby pesto bolo vláčne a dobre sa rozotieralo. Vlašské orechy môžete v prípade alergie nahradiť píniovými.
Polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny: medvedí cesnak (2 hrste) • cibuľka • 2 zemiaky • kokosová smotana • soľ • korenie
Postup: Cibuľku smažte na oleji, pridajte na kocky pokrájané zemiaky a na väčšie kúsky nakrájaný medvedí cesnak. Osoľte a okoreňte podľa chuti, dochuťte domácou vegetou a zalejte približne litrom vody. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujte ponorným mixérom. Následne pridajte na zahustenie a zjemnenie polievky asi pol deci kokosovej smotany, povarte ešte 5 až 10 minút. Podávajte posypané nadrobno pokrájaným medvedím cesnakom.