V strave Stredoeurópanov pritom chýba dostatočné množstvo rýb, ktoré sú zdrojom nenahraditeľných omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Môžete si ich ale doplniť výživovými doplnkami. Práve na tieto sa pozreli odborníci z českého časopisu dTest.
Celkovo sa v dTeste pozreli na 32 fľašiek či krabičiek obsahujúcich omega-3 mastné kyseliny. „Vzorky sme podrobili testu na obsah kyselín eikosapentaenovej a dokosahexaenovej. Merali sme aj vitamín D a zisťovali sme kontamináciu ortuťou. Tá sa v rybách môže nachádzať,“ vysvetlila Vanda Jarošová z českého časopisu dTest.
Víťazom testu sa stal Jamieson Omega 3 Select. Naopak, najhoršie a ako jediný výrobok so známkou nedostatočne skončil výrobok od spoločnosti Pharma Nord Bioaktivný Marin Plus. „Pohorel pre nedodržanie deklarovaného množstva účinných látok,“ uzavrela Jarošová.
Prečo sú také dôležité?
Kyselina eikosapentaenová (EPA)
patrí do skupiny omega-3 mastných kyselín, ktorá je podskupinou esenciálnych nenasýtených mastných kyselín
prirodzene sa nachádza v rybom oleji
má na telo blahodarné účinky
pomáha pri liečbe srdcovo-cievnych aj autoimunitných ochorení
znižuje hladinu zlého cholesterolu
Kyselina dokosahexaenová (DHA)
patrí do skupiny omega-3 mastných kyselín, ktorá je podskupinou esenciálnych nenasýtených mastných kyselín
rovnako ako EPA si ju telo nedokáže vytvoriť samo a je súčasťou rybieho oleja
podporuje správnu funkciu bunkových stien, nervov, imunity, ale aj srdcovo-cievneho systému
hrá významnú úlohu v procese pamäte, a preto je dôležitá najmä v detstve