Najnovšie spotrebitelia riešia obsah arzénu v ryži. Ten sa pritom nachádza aj v iných potravinách. Ako dopadli testované ryže a ako sa nebezpečných látok pri varení zbaviť, zisťovali odborníci z českého časopisu dTest.
Aká je povolená norma
- Európske nariadenie obmedzuje výšku koncentrácie anorganického arzénu v ryži. Od 1. januára minulého roka platia maximálne limity pre surovú lúpanú ryžu 0,2 mg/kg, pre predparenú (parboiled) 0,25 mg/kg a pre výrobky z ryže 0,3 mg/kg. Striktnejším nárokom musí vyhovovať surovina určená pre dojčatá a malé deti. Tá smie obsahovať anorganický arzén v množstve najviac 0,1 mg/kg.
Zbavte sa ho!
- varte ryžu v prebytku vody, ideálne v pomere šesť až desať dielov vody na jeden diel ryže. Po uvarení vodu zlejte. Takto odstránite 40 až 60 percent anorganického arzénu
- obilovinu pred varením namočte, najlepšie na celú noc
- pred varením ju dôkladne prepláchnite
Čo spôsobuje arzén
- príjem anorganického arzénu vyvoláva zvýšené riziko rakoviny pľúc, kože, močového mechúra, pečene aj obličiek
- táto látka bola označená za karcinogén
- častý a pravidelný príjem stojí za vznikom srdcových chorôb, cukrovky či poškodením nervového systému
- nepríjemným príznakom je aj vznik alergie a ekzému na koži
POZOR!
Ak je arzén naviazaný na uhlíkové reťazce organických zlúčenín, je menej nebezpečný. Preto sa organického arzénu v rybách a kôrovcoch nemusíte báť.