Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2017 00:05 | Správy | Politika

Marine Le Penová a jej cesta k moci: Diablova dcéra odvrhla svojho otca!

Európska únia v ohrození! To je asi najviac omieľaný výraz v súvislosti s voľbami francúzskeho prezidenta. V druhom kole o týždeň budú o Elyzejský palác bojovať fešácky finančník Emmanuel Macron (39) a dcéra radikála a europoslankyňa Marine Le Penová (48).

Kto je táto žena? Prečo Le Penová vzbudzuje v rámci EÚ také obavy a prečo sa pre mnohých Francúzov stala poslednou alternatívou, ktorú sú ešte schopní voliť?  

 

Mnohí tvrdia, že Le Penová je rovnako nesystémovou voľbou, ako bol pre Američanov miliardár Donald Trump. Lenže na rozdiel od neho je Marine v aktívnej politike už vyše 20 rokov a prešla si od straníckych štruktúr cez komunálnu politiku až po Európsky parlament. A s jej menom sa spája silný odkaz – odkaz jej otca Jeana-Marie Le Pena (88), najväčšieho európskeho nacionalistu a pravicového radikála. Jeho dcéra sa snaží už roky všetkých presvedčiť, že v niečom je iná ako jej kontroverzný otec. Ale je to vôbec možné?

Otvoriť galériu

Kariéra

Marine sa narodila v roku 1968 ako najmladšia z troch dcér Jeana-Marie Le Pena a jeho prvej manželky. Už v detstve musela pochopiť, že jej život bude rušný. Ako 8-ročná prežila výbuch bomby v byte svojho otca. Keď mala 17 rokov, jej rodičia sa rozviedli. Do otcovej radikálnej strany Národný front vstúpila ako 18-ročná, o desať rokov neskôr už pôsobila v jeho výkonných štruktúrach.

Od roku 1998 získala viacero mandátov v komunálnych voľbách, kandidovala v chudobných regiónoch na severe Francúzska. A od roku 2004 je poslankyňou Európskeho parlamentu.

Otvoriť galériu

Smrtiaci detail

V roku 2002, keď sa jej otec prebojoval až do druhého kola prezidentských volieb, v ktorých ho nakoniec porazil republikán Jacques Chirac, mala Marine za úlohu najmä vylepšiť jeho imidž. A to fakt nebolo jednoduché, lebo Le Penov radikálny nacionalizmus nevzbudzoval odpor ľudí len tak pre nič za nič. Najväčšie odsúdenie si vyslúžil za reči o vyvraždení európskych Židov počas Druhej svetovej vojny, ktoré označil iba za epizódku. V roku 1996 napríklad povedal: „Keď si zoberiete tisícstranovú knihu o Druhej svetovej vojne, tak koncentračné tábory v nej zaberú iba dve strany a plynové komory 10 - 15 riadkov. A toto sa nazýva detail.“

Otca sa zbavila

Starnúci Le Pen v roku 2010 oznámil, že sa vzdá postu šéfa Národného frontu a dokonca si vybral aj svojho nasledovníka. Lenže to sa nepáčilo jeho dcére Marine a otcove plány zhatila, keď sa na sneme sama nechala zvoliť za novú šéfku nacionalistov.

Konečný rozkol medzi nimi nastal v roku 2015, keď Marine vyhodila otca zo strany. Dôvod? Znova sa vrátil k svojej rétorike popierajúcej holokaust.

Milióny

Napriek všetkému papá na svoju dcéru nezabudol. Keď jej vlani žiadna banka nechcela poskytnúť úver na prezidentskú kampaň, on sám jej požičal 6 miliónov eur! Aby bolo jasné, Le Pen je veľký pracháč. Aj k tomu sa viaže zaujímavá historka, lebo k majetku sa nedopracoval v pote tváre.

Otvoriť galériu

V 70. rokoch minulého storočia patril k mecenášom Národného frontu aj istý bohatý podnikateľ s cementom Hubert Lambert. A ten svojho politického miláčika ustanovil za jediného dediča celého svojho majetku. Rodina neskôr tvrdila, že tak spravil medzi dvoma krízami, keď sa pokúsil o samovraždu. Keď v roku 1976 podnikateľ Lambert zomrel iba vo veku 42 rokov, z Le Pena sa stal zrazu boháč s majetkom vyše 30 miliónov frankov. Zdedil tiež zámok, kam sa presťahoval.

O mecenášov nemal Le Pen núdzu ani neskôr a rovnako je na tom aj jeho dcéra. V tejto súvislosti sa spomína, že ju dotuje ruský prezident Vladimir Putin, na ktorého adresu sa viac ráz vyjadrila obdivne. Pokladník Národného frontu priznal, že od jednej ruskej banky si v roku 2014 požičali 9 miliónov eur. Francúzske médiá tvrdili, že aj teraz dostala Le Penová na kampaň od Rusov 28 miliónov eur, čo však strana popiera.

Rodinkárstvo

Aj po vylúčení zakladateľa si dnes Národny front zachováva určitú rodinnú exkluzivitu. Silnou tvárou v strane je neter prezidentskej kandidátky - Marion Maréchal Le Penová (28). Je pekná, inteligentná a má rovnako podrezaný jazyk ako jej dedko a teta.

Za zmienku stojí, že aj obaja manželia Le Penovej boli tiež zo štruktúr Národného frontu. A jej súčasný partner je podpredseda strany. Skrátka, čo je doma, to sa počíta.

Čo chce?

Politika Národného frontu sa dnes už netočí okolo udalostí Druhej svetovej vojny. Program Le Penovej by sa dal zhrnúť do pár bodov: vystúpenie z EÚ, zrušenie eura a návrat k franku, vystúpenie Francúzska z veliacich zložiek NATO. Ďalej chce obmedziť imigráciu tak, že by Francúzsko povolilo vstup len 10 000 imigrantom ročne. Zakázať chce výstavbu nových mešít, otvoriť otázku obnovenia trestu smrti... Polievočku si prihriala aj po nedávnom teroristickom útoku na Champs-Elysées. „Vojna, ktorá je proti nám vedená, má za cieľ naše podrobenie smrtiacej ideológii... Táto vojna je bez zmilovania a bez prestávky... Pritom desať rokov za vlád pravice a ľavice sa robilo všetko pre to, aby sme ju prehrali,“ povedala Le Penová. V niečom sú jej politické a ekonomické plány podobné britskému brexitu či Trumpovým rozhodnutiam, práve preto jej možné víťazstvo v EÚ vyvoláva toľko nervozity. Lebo, povedzme si pravdu, bez proeurópskeho Francúzska si ťažko predstaviť funkčnú Úniu...

Hoci Le Penovej niektoré prieskumy predpovedali v prvom kole volieb prekročenie 30-percentnej hranice, nakoniec dostala necelých 22 percent hlasov a skončila druhá za Emmanuelom Macronom. O týždeň sa medzi nimi dvoma rozhodne, kto bude vládnuť Francúzsku ďalších päť rokov. Kto by podceňoval šance tejto ambicióznej političky, môže sa mýliť... 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Odborníčka zároveň odporúča nerobiť ukvapené závery.
Zdá sa vám správanie vášho partnera ČUDNÉ? 6 znakov, že je vám NEVERNÝ!
Na tvári Danky Bartekovej v jej veľký deň nemohol chýbať široký úsmev.
Emóciami nabitá svadba Bartekovej: Úsmevy na tvárach známych športovcov či dojatí rodičia!
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholz varuje Irán po tom, ako na krajinu zaútočil Izrael: TOTO radí ako cestu k mieru
(ilustračná foto)
Teroristi sa chystali zaútočiť na ikonické katedrály: Vyšetrovanie museli UKONČIŤ, čo je za tým?
Vicemajster sveta z roku 1998 Zé Carlos
Brazília v šoku: Zomrel spoluhráč Ronalda, Rivalda či Roberta Carlosa!
Polícia stále pátra po nezvestnom pasažierovi.
Muža, ktorý skočil do Dunaja, sa nepodarilo oživiť: Zistili, koľko mal rokov
Emma pád neprežila.
Foto
Obrovské nešťastie: Tehotná mamička Emma zomrela po PÁDE z okna! Jej posledná FOTO láme srdce
Foto
DOTKNUTÝ sexsymbol Juraj Bača: Táto žena ho otvorene ODMIETLA! Dôvod ho zamrzel
Vodca sekty na Slovensku Igor Michajlovič Danilov.
Váš Tip
Nebezpečná sekta možno lanárila aj vás: Sľubuje bývanie zadarmo, človek sa má dožiť 1500 rokov!
Michal Krištof bol pred odchodom do KHL pravidelne nominovaný na reprezentačné zrazy.
Krištof reaguje na svoj odchod z Ruska: Celé to bolo úplne inak!
Juraj sníva o ceste okolo sveta.
Foto
Sexi herec zo seriálu Nemocnica Juraj Ďuriš: TOHTO sa najviac bojím!
(ilustračná fotografia)
Desivý útok na policajný konvoj: Hlásia viacero obetí! Hovorí sa o teroristickom útoku