Predaj škatuliek nie je pritom zo zákona viazaný na špeciálnu kvalifikáciu, preto ich môže ponúkať každý. Na čo si treba dať pozor pri škatuľkovej diéte a či sa dá podľa nej vôbec schudnúť, poradila nutričná terapeutka Karolína Hlavatá z iniciatívy Vím, co jím a piju.
Zistite energetický príjem
Karolína Hlavatá, nutričná terapeutka
- Dôležité je stanovenie energetickej potreby. Najlepšie je vychádzať zo súčasných stravovacích zvyklostí. Aspoň týždeň si zapisujte, čo zjete a vypijete do niektorých z voľne dostupných aplikácií, ktoré ponúkajú kalorické tabuľky. Zistíte, aký je váš súčasný energetický príjem a po odpočte približne 2 000 až 2 500 kJ získate svoj odporučený energetický príjem pre redukčnú diétu. Nie je teda žiaduce siahať hneď po diéte s čo najnižším energetickým príjmom.
Spoznajte kvalitu
Informácie
- riadne si preštudujte webovú stránku
- čím viac informácií, tým lepšie
Jedálny lístok
- zistite si, kto stojí za zostavovaným jedálnym lístkom, či je to kvalifikovaný odborník, napríklad nutričný terapeut
- ak to na stránke alebo letáku nie je uvedené, informujte sa
- je dobré mať možnosť individuálneho zostavenia jedálneho lístka, pretože každá osoba ma iný energetický výdaj
Servis
- dôkazom kvality je poskytnutie napríklad konzultácií
- je dôležité vybrať program, ktorý zodpovedá vášmu veku, hmotnosti, pohlaviu a energetickému výdaju
- štandardom býva aj strava pre vegetariánov či pre ľudí s potravinovou alergiou
Výber jedál
Ukážkový jedálny lístok
- na stránkach hľadajte ukážkový, ale aj aktuálny jedálny lístok na týždeň
- mali by ste tam nájsť zloženie jedál, výpočet energetickej hodnoty a gramy bielkovín, sacharidov a tukov
- z tohto sa dá posúdiť, či vám jedálny lístok bude vyhovovať
Zelenina a ovocie
- pri diéte platí, že denne by ste nemali zjesť viac ako 200 g ovocia a 400 g zeleniny
- málo firiem na to upozorňuje, takže si tento fakt musíte často ustriehnuť sami
Zloženie jedál
- počas stravovania jedál v škatuľkách by ste mali dostávať racionálne jedlá
- patrí sem zelenina, ovocie, grahamové, žitné a celozrnné pečivo, rôzne druhy ryže, semolinové a celozrnné cestoviny, tvaroh, mlieko a mliečne výrobky, ale aj orechy
Riziká stravovania
Zlý dodávateľ
- pri zvolení nesprávneho dodávateľa riskujete, že jedálny lístok bude zle zvolený
- ak má napríklad firma pre všetkých rovnakú diétu, môžete mať vyšší energetický príjem ako výdaj
- základom správneho chudnutia je však mať príjem nižší, ako je bazálny metabolizmus
Nedostatok vitamínov
- pri zle zloženom jedálnom lístku z hľadiska živín, môže prísť k deficitu nielen vitamínov a minerálov
- hrozí aj nedostatok bielkovín, čo pri chudnutí znamená, že namiesto tuku zhodíte svalovú hmotu
Prečo pomôžu schudnúť
Dodržanie režimu
- výhodou je pozitívny vplyv na psychiku a dodržanie redukčného režimu
- zákazník si nevarí a je len to, čo je v škatuľkách, preto neje medzi jedlami a príjem ma presne ohraničený
Pestrá strava
- správne navrhnutý jedálny lístok ponúkne rozmanitosť jedál
- práve takýmito pokrmami sa môžete inšpirovať aj po skončení škatuľkovej diéty
Veľkosť porcií
- pri škatuľkových diétach nehrozí, že sa prejete
- porcie sú presne vypočítané a majú pokryť len váš energetický výdaj
- aby ste si to zachovali aj po skončení konzumovania jedla v škatuľkách, preložte si jedlo zo škatuľky vždy na tanier a uvidíte, o akú veľkú porciu ide