Tie si vedeli vždy poradiť. A to aj bez dnešných vymožeností v podobe rôznych čistiacich prostriedkov, najmodernejšieho vybavenia či náradia. Nový Čas vám prináša tipy domácich paní päťdesiatych rokov, ktoré zozbieral britský týždenník The Sunday Post. Ako udržíte váš domov čistý, či stanete sa majsterkou v kuchyni?
- stopy po vode na drevenom konferenčnom stolíku ľahko odstránite pomocou vazelíny. Stačí trochu vaty a drhnúť
- navlečte si staré pletené rukavice a utierajte prach rukami. Dostanete sa tak aj do ťažko dostupných miest, rohov a záhybov, a upratané budete mať za zlomok zvyčajného času
- pre žiarivé a lesklé vodovodné kohútiky použite prachovku, ktorú predtým dajte do suchej múky
- pred umývaním pretrite drevené parkety octom. Odstránite mastnotu, vďaka čomu podlahu vyčistíte lepšie.
2. Topánky a oblečenie
- vždy na noc dávajte na kožené topánky na to určený leštiaci krém a nechajte ho pôsobiť až do rána. Vydržia vám dlhšie a budú krásne lesklé
- ak periete pletené oblečenie, vyberajte ho z práčky za pomoci bežného plastového cedidla. Váha tohto oblečenia sa tak rozloží na sitko, vytlačí sa zvyšná voda z prania a zabráni sa naťahovaniu svetra.
- ak máte semišové alebo veľmi zaprášené topánky, skúste na ne jednoducho použiť vysávač. Budú opäť ako nové.
3. Perfektný rodič
- ak deti nemôžu prísť na to, ktorá topánka ide na ktorú nohu, vyznačte im to. Na vložkách im nakreslite šípky a vysvetlite im, že pri správnom obúvaní budú šípky na seba navzájom ukazovať
- chceli by ste domáce pieskovisko? Stačí zohnať starú pneumatiku napríklad z traktora a vyplniť ju pieskom
- keď budete nabudúce šiť záplaty na kolenách oblečenia detí, vyplňte ich kúskom klasickej nylonovej špongie. Vydržia dlhšie a zabránia tomu, aby si deti doškriabali kolená.
4. Varenie a pečenie
- torta sa väčšinou rozmrví, ak ju krájate nožom, pretože kúsky sa naň prilepia. Použite radšej pevnejšiu niť, ktorá rozkrojí koláče jednoducho a jednotlivé kúsky budú krásne celistvé
- zemiaky pečte v trúbe na mriežke na vychladnutie koláčov. Keďže je vyvýšená na nožičkách, teplo bude cirkulovať rovnomerne a zemiaky nemusíte obracať
- správnu teplotu v rúre môžete zistiť jednoducho za pomoci bieleho papiera. Vložte ho na chvíľku dnu a ak do menej ako minúty dostane tmavohnedú farbu, trúba je vyhriata až príliš. Ak bude zlatohnedý, teplota je akurát pre jemné pečivo. Pri bledučko hnedej pečte menšie koláče, pri tmavo žltej torty a väčšie koláče. Svetlohnedá farba značí najlepšiu teplotu pre sušienky
- aby ste pri ohrievaní koláčov z lístkového cesta či iného jemného pečiva zabránili jeho vysušovaniu, použite papier na pečenie. Namočte ho do studenej vody, prebytočnú z neho otraste a následne do papiera zabaľte vaše pečivo a v rúre ohrejte
- aby ste mali chlieb a pečivo čo najdlhšie čerstvé, vytrite chlebník po jeho umývaní octom.
5. Žehlenie
- aby ste sa pri žehlení vyhli zbytočnej únave, postavte sa pri tom na vankúš. Vaše nohy sa vám poďakujú
- pred tým, ako budete žehliť blúzky či jemnú spodnú bielizeň, postriekajte dosku troškou kolínskej či iného parfumu. Teplo žehličky vôňu jemne prenesie aj do oblečenia.
6. Záhrada a dvor
- kvetináče na oknách síce vyzerajú krásne, ale po dňoch dažďa či búrok môžu narobiť neporiadok. Aby ste sa vyhli špinavým oknám, prikryte hlinu v kvetináči na vrchu tenkou vrstvou štrku
- pri menení vody vo váze pridajte vždy aj čajovú lyžičku cukru. Kvety tak vydržia aj štyri týždne bez toho, aby zvädli.