Zabudnutá dobrota je späť. Muránske buchty začala vyrábať mladá folkloristka. Terézia Falťanová (28) z Pohronskej Polhory (okr. Brezno) získala recept na pochúťku spod hradu od pôvodných majiteľov pekárne a teraz ich vyrába sama pri salaši Zbojská.
Maškrtu robí podľa pôvodnej receptúry, no zákazníkov chce prekvapiť aj novinkami.
Originálne buchty vyrábali v obci známej chovom divokých koní viac ako 40 rokov. Pred troma rokmi však pekáreň zatvorili. Vedúca folklórneho súboru Jabloň Terézia (28) sa to rozhodla zmeniť. „Trhalo mi srdce, že sa už tradičná maškrta, ktorá bola veľmi obľúbená, u nás vôbec nepečie, aj keď všetkým chýbala,“ hovorí mladá žena. „Prezradili mi recept a naučili ma, ako mám správne piecť túto sladkú pochúťku,“ pokračuje s tým, že originalita buchiet spočíva v prekladanom kysnutom ceste.
Príprava je jednoduchá, no buchty musia pred naplnením kysnúť až dvakrát a potom tretí raz pred pečením.
„Hotové sú tak za štyri hodiny. Sú také dobré, pretože ich pripravujem s láskou a pri pečení stále spievam ľudové pesničky,“ smeje sa. Pečenie sa jej tak zapáčilo, že napriek skončenej vysokej škole sa začala učiť za kuchárku a čašníčku. Zákazníkom najviac chutia čučoriedkové, tvarohové či orechové maškrty, obľúbili si aj makovo-slivkové a višňovo-tvarohové.