Lahodná a veľmi zdravá. Práve v tomto období sa začína sezóna špargle. Prišla k nám zo stredomoria asi v 16. storočí.
Netrvalo dlho a stala sa obľúbenou v celej Európe. O to, že sa považuje za kráľovnú zeleniny, sa pričinil najmä francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Prečo je taká zdravá? Ako si ju môžete pripraviť?
Veľmi zdravá
- je plná vitamínov A, B2, B6, ale aj céčka, kyseliny listovej či vlákniny
- obsahuje minerálne látky ako draslík a horčík
- prospieva mužským spermiám, konkrétne látka v nej obsiahnutá glutatión
- má protizápalové účinky
- je močopudná, prečisťuje organizmus a rozpúšťa obličkové kamene
- zlepšuje pamäť a schopnosť koncentrácie
Pred varením
- pri kúpe skontrolujte spodnú časť zeleniny, ktorá nesmie byť drevnatá a príliš vysušená
- bielu špargľu ošúpte celú škrabkou na zemiaky a konce odlomte, tie sa odlomia práve tam, kde končí drevnatá časť
- pri zelenej sa stačí zbaviť len spodnej časti
- nezabudnite ju dobre umyť
Čo s ňou
- dá sa pripraviť na milión spôsobov
- najlepšia je pripravená na pare, zachová si všetky vitamíny a krehkosť
- môžete z nej spraviť aj polievku, grilovať, zapekať so syrom a slaninou, pridať do slaných koláčov, zavárať v sladkokyslom náleve
- môžete ju použiť aj ako chutnú a zdravú prílohu
Uplatní sa aj v kvetinárstve
Špargľa sa pestuje aj ako okrasná rastlina. Asparagus, čo je latinský názov celého rodu, sa pridáva do kytíc.
{{ poll.title }}
Ďakujeme za Váš hlas