Zamerali sa na ich kalorickú hodnotu. Dá sa podľa nich maškrtiť zdravo, alebo s každým nanukom sa musím pripraviť na záplavu cukru a tukov? Odborníkov zaujímalo len výživové hľadisko a nehodnotili chuť ani kvalitu surovín. Výrobky tak nedostali výsledné známky, no sú zoradené od najlepšej po najmenej vhodnú výživovú hodnotu.
Tipy, ako vyberať
Všímajte si obal
- je rozdiel, či ide o mrazený krém smotanový alebo mrazený krém s rastlinnými tukmi
- nekvalitné výrobky majú dlhý zoznam zložiek
Hľadajte ovocie
- nekupujte nanuky označené ako „s ovocnou príchuťou“
- často totiž namiesto ovocia obsahujú len arómy
Kvalitné sorbety
- siahnite po sorbetoch a ovocných dreniach
- je tam záruka vyššieho podielu ovocia
- tieto sú často aj bez tuku
Pozor na roztopené
- nikdy nekupujte roztečené a polámané zmrzliny
- vyhnite sa mraziacim boxom pokrytým vrstvou ľadu alebo veľkými ľadovými krištáľmi
Zdravá domáca zmrzlina za pár minút
Krémová
Potrebujete
- 5 ks banánov
- ľubovoľné ovocie
Postup
- banány nakrájajte na kolieska
- dajte na noc zamraziť
- zamrazené ovocie rozmixujte tyčovým mixérom a ihneď podávajte
Jogurtová
- Potrebujete 300 g gréckeho bieleho jogurtu
- 400 g mrazeného ovocia
- 2 PL medu
Postup
- ingrediencie dajte do mixéra
- dôkladne rozmixujte a podávajte
Dreň
Potrebujete
- dreň zo žltého melóna
- šťavu z dvoch limetiek
Postup
- všetko dôkladne rozmixujte
- zmes vlejte do formy na nanuky a zamrazte
Tip:
- ak nemáte formičky na nanuk, stačí použiť umelé poháriky z jogurtu a zapichnúť do nich umelú lyžičku
- dajte zamraziť a ihneď podávajte