Na fungovanie ľudského tela pritom stačí len 1 gram denne. V celosvetovom meradle jej však ľudia konzumujú desaťnásobne viac. Pozor by si mali dávať najmä pacienti s vysokým krvným tlakom. Určite by mali sledovať jej obsah, a to napríklad aj v sladkostiach. Môže byť totiž skrytá aj v nich.
Podvýživa ohľadom soli ľudstvu určite nehrozí. V priemere sa denná spotreba na osobu pohybuje okolo 10 gramov. Dá sa hovoriť skôr o nadbytku soli, teda chloridu sodného, a z neho vyplývajúcich zdravotných problémov, za ktoré môže predovšetkým sodík. Práve ten je z fyziologického hľadiska najdôležitejší. Štúdie v priebehu rokov preukázali dostatok dôkazov, že zníženie príjmu sodíka vedie aj k redukcii krvného tlaku.
Ohrozené sú najmä deti
- ich odporúčaný denný príjem je podstatne nižší ako u dospelých
- podľa veku sa pohybuje v rozmedzí 1 až 3 gramov
- treba myslieť na to, že jedia potraviny bohaté na soľ ako dospelí, najmä pečivo a údeniny
- soľ sa pridáva aj do sladkých sušienok, cereálií
- reálny príjem sodíka detí tak vysoko prekračuje odporúčané hodnoty
Slaná chuť je návyková
Hana Střítecká, nutričná terapeutka
- Slaná chuť je návyková, postupne otupuje naše chuťové poháriky a preto pre rovnaké chuťové precítenie potrebujeme čoraz väčšie množstvo soli. To je spojené so zdravotnými problémami. Zadržuje sa voda v tele, vznikajú opuchy, vysoký krvný tlak, môže byť problém s obličkami.
Maximálne 5 gramov
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča konzumáciu maximálne
5 gramov soli denne
- je to necelá čajová lyžička
- deti by mali mať denný príjem ešte viac obmedzený a vychádzať z ich energetického výdaja
zároveň sa odporúča používať pri varení soľ obohatenú jódom