Milovníci tejto zeleniny si neváhali privstať a na polia sa vybrali zavčas rána, aby sa im ušli najlepšie kúsky. Najšikovnejší zberači dokázali košík naplniť aj za pár minút! V ovocinárskom družstve Dobré Jablká spustili samozber hrášku. „Zbierame od pondelka do soboty vždy od ôsmej ráno do šiestej večer asi dva týždne,“ povedala organizátorka zberu Andrea Moravčíková. Na obrovské polia sa od piatka rána hrnuli stovky ľudí, ktorí odchádzali s košíkmi či taškami plnými tejto dobroty.
„Keď sú dobré podmienky na uskladnenie v chlade, mohol by hrášok vydržať týždeň,“ doplnila organizátorka. Milovníci zeleného hrášku si môžu nazbierať neobmedzené množstvo a je oň veľký záujem. „Ľudia si varia sezónnu polievku, zavárajú, sterilizujú, ale dávajú ho aj do mrazničky,“ uzavrela Moravčíková. Za kilo vlastnoručne nazbieraného hrášku zaplatíte 1,70 €, čo je v porovnaní s cenami na trhoviskách v Bratislave o viac ako polovicu menej.
Porovnanie cien
Samozber Dunajská Lužná: 1,70 €/kg
Trhovisko Miletičova: 4 €/kg
Trhovisko Trnavské mýto: 4 €/kg
Fresh market: 3 €/kg
Hráškový krém
Suroviny: 500 g hrášku, 4 zemiaky, 750 ml vody alebo vývaru, smotana, soľ, muškátový orech, korenie, čili
Postup prípravy
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Hrášok varíme vo vode so zemiakmi 20 minút a všetko rozmixujeme ponorným mixérom.
2. Polievku dochutíme soľou, čiernym mletým korením, muškátovým orieškom, štipkou čili. Môžeme ju zjemniť trochou smotany.
3. Všetko premiešame a necháme ešte chvíľku povariť.