Vznik tohto piva predpovedal sladovník pražského minipivovaru Ladislav Veselý už v septembri pri prezentácii vtedy vyrobeného piva X-Beer 30. Nemýlil sa. „U Medvídků“ sa podarilo prekonať vlastný rekord a vyrobiť X-Beer 33. „Naše pivo má stupeň 33,48. Je vyrobené z chmeľu, sladu a vody klasickou technológiou. Rozdiel je v kvasení, ktoré prebieha v otvorených dubových vaniach,“ povedal pre Nový Čas Ladislav Veselý. Stupňovitosť piva udáva, koľko percent extraktívnych látok, predovšetkým cukru, obsahuje zmes sladu s vodou (tzv. mladina). Hlavné kvasenie piva trvá dva týždne, druhotné prebieha 14 týždňov. Pivo obsahuje 12,6 percenta alkoholu, čím prekonalo svojho predchodcu X-Beer 30 s obsahom 11,8 percenta. Doterajší rekord v stupňovitosti však držal rakúsky Samichlaus. Ten si však udržal prvenstvo v obsahu alkoholu. Pri stupňovitosti 32 má až 14 percent alkoholu. Milovníci piva by ho ani zďaleka nemali piť vo veľkom. Odporúča sa dať si ho po jedle v množstve jeden-dva deci. Jedna tretinková fľaška tak stačí aj pre dvoch ľudí. A hoci „U Medvídků“ ešte nezačali s predajom, reštaurácia dostala už objednávku na päťsto fľašiek.
V pražskom minipivovare vyrobili vyše 33-stupňové pivo
PRAHA - Český pivovarnícky priemysel sa opäť raz blysol - a prekonal
rekord. Zabudnite na desiatku či dvanástku! Známa pražská
reštaurácia „U Medvídků“ vyrobila najsilnejšie pivo. Nový X-Beer
má viac ako 33 stupňov a obsahuje 12,6 percenta alkoholu.