Cholesterol je pre ľudský
organizmus nenahraditeľný,
ak je ho však v krvi príliš
veľa, ukladá sa na steny
ciev. Tie sa preto postupne
zužujú a strácajú svoju
pružnosť, čím sa zamedzuje
prietoku krvi. Následok
môže byť hrozivý - infarkt
alebo mozgová mŕtvica.
Dobrý a zlý
cholesterol
„Ak sa rozhodnete pre zmeranie
hladiny cholesterolu
v krvi, nedajte sa pomýliť
výsledkom. Pri laboratórnom
vyšetrení sú totiž známe
údaje HDL a LDL. HDL
je takzvaný „dobrý“ cholesterol,
ktorý udržuje štruktúru
bunkových membrán.
LDL cholesterol sa ľudovo
označuje ako „zlý“, pretože
upcháva cievy. Keď je hodnota
LDL od 2,6 do 3 mmol/
l, hodnota HDL je vyššia ako
1,3 mmol/l a celkový cholesterol
nepresiahne hodnotu
5,2 mmol/l, máte o jeden
rizikový faktor kardiovaskulárneho
ochorenia menej,“
vysvetľuje Katarína Pavlovičová,
asistentka výživy
z Floralinky.
Ako sa dostáva
do tela
Treba vedieť, že časť cholesterolu
sa tvorí z tukov
v pečeni, avšak organizmus
si vie regulovať jeho hladinu
v krvi. Problém nastáva, ak
jeho zvýšené množstvo prijímame
stravou. Preto je tak
dôležité ju mať pestrú a vyváženú.
Hlavne by ste mali
obmedziť príjem jedla obsahujúceho
živočíšne tuky
a nahradiť ho potravinami,
v ktorých sa vyskytujú predovšetkým
rastlinné tuky.
Príliš vysoká
hladina
V prípade, že sa pri vyšetrení
zistí, že hladinu cholesterolu
máte zatiaľ len
zvýšenú, mali by ste zmeniť
stravovacie návyky
a tiež zvýšiť fyzickú aktivitu.
Ak ste fajčiar, skúste sa
tohto zlozvyku zbaviť. Vysoká
hladina sa dá znížiť
diétou a liekmi, avšak to
najlepšie posúdi váš lekár.
Z potravín na tieto účely
ideálne poslúžia vlašské
orechy, mandle, mak, celozrnné
pečivo, zelenina,
kvalitné rastlinné oleje, ryby,
citrusové plody, broskyne,
jablká či slivky.
Hlavný zdroj cholesterolu
Sú potraviny, ktoré pri
výdatnom a častom užívaní
škodia a zvyšujú
nábeh na srdcovo-cievne
ochorenia. K nim
napríklad patria:
- vaječný žĺtok, čokoláda,
maslo,
- šľahačka, smotana,
plnotučné tavené syry,
- tučné mäso, sadlo,
zvieracie vnútornosti
ako pečeň, ľadviny alebo
mozoček.
Prečo je zvýšený cholesterol nebezpečný
Skúste sa pozrieť na svoj jedálny lístok, aké
druhy potravín v ňom prevládajú. Neviete
vydržať bez svojej obľúbenej cigaretky, dávate
prednosť nezdravej strave a pravidelný
pohyb vám nič nehovorí? Vedzte, že takto
vám hladina cholesterolu v krvi stúpa a zaraďujete
sa do rizikovej skupiny, ohrozenej
srdcovo-cievnymi ochoreniami.