Vyplýva to z monitoringu Úradu verejného zdravotníctva SR v zariadeniach stravovania materských škôl. Stravovacie návyky vytvorené v detstve pretrvávajú do dospelosti a patria medzi faktory vzniku rôznych chronických ochorení. Čo môže spôsobiť nadmerný príjem soli u detí?
Soľ je dôležitým zdrojom rôznych minerálnych látok a je nevyhnutná na normálne fyziologické funkcie. Ak jej však konzumujeme príliš veľa, môže nám skôr uškodiť. Odporúčaná denná dávka od 15 rokov by nemala presiahnuť 5 gramov, u mladších detí dokonca 2 gramy. Podľa UVZSR však škôlkari prijímajú oveľa viac soli, ako by mali. „Výsledky laboratórnych hodnotení preukázali značné prekročenie soli v obedoch v predškolských zariadeniach. V najvyššom počte išlo o prekročenie odporúčanej výživovej dávky až o 200 %. Takýto vysoký príjem soli je rizikový faktor ovplyvňujúci zdravie,“ vysvetľuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.
Stravu treba kontrolovať
Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky
- Vzhľadom na to, že dieťa trávi značnú časť dňa v školskom zariadení, je nevyhnutné sortiment školského stravovania sledovať a opakovane ho vyhodnocovať. Napriek tomu sa však až dve tretiny soli nachádzajú v spracovaných potravinách v takzvanej skrytej forme. Rovnako tak je snaha o zredukovanie soli v obedoch školských jedálni úplne zbytočná, ak sa nezmení výchova rodičov a strava, ktorú deti zjedia doma a mimo školy.
Zlozvyky im zostanú aj v dospelosti
Mário Moro, pediater
- Príjem veľkého množstva soli akútne nespôsobí nič. Je to, samozrejme, väčšia záťaž na obličky, ale vážnejšie ochorenia sa prejavia až neskôr. Najčastejšie ide pritom o vysoký krvný tlak. Preto by sme mali už od mala svoje ratolesti učiť, že príliš slané jedlo nie je dobré. Čo sa naučia ako deti im totiž zostane aj v dospelosti.
Aké choroby hrozia
- vysoký krvný tlak
- srdcovo-cievne ochorenia
- odvápnenie kostí
- astma
- osteoporóza
- obezita
- cukrovka
- ochorenia obličiek
- rakovina žalúdka
ZNÍŽTE PRÍJEM SOLI U VAŠICH RATOLESTÍ
- varte z čerstvých surovín
- používajte potraviny najvyššej kvality
- sledujte zloženie a množstvo soli na obaloch potravín
- pečte si vlastné pečivo (v pekárenských výrobkoch je veľa skrytej soli)
- namiesto soli dochucujte bylinkami (bazalka, oregano, cesnak a i.)
- dávajte pozor na množstvo jedla, ktoré vaše dieťa zje
- dôležitá je pestrá strava a striedanie rôznych potravín
- pri varení cestovín či zeleniny vodu nesoľte
Koľko v škôlkach namerali