Obed detí by mal v priemere obsahovať 0,7 gramu soli a pokrývať 35 percent ich celodenného príjmu. Hygienici skontrolovali v čase od 20. do 31. marca 80 obedov vo vybraných predškolských zariadeniach po celom Slovensku, pod limitom odporúčanej dávky boli iba tri vzorky. "V najvyššom počte vzoriek (26 obedov) bol limit prekročený o 100 až 200 percent, v druhom najvyššom (19 obedov) o 300 až 400 percent," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z ÚVZ SR.
Za takto prekročené normy môže takzvaná soľ v skrytej forme v spracovaných potravinách. "Osoba, ktorá objednáva pre jedáleň produkty, by mala dôsledne sledovať informácie o soli a vyvarovať sa potravinám, ktoré sú na ňu bohaté," upozornil Mikas.
Hlavný hygienik SR pripúšťa, že nastavené normy môžu mnohí považovať za prísne, počíta i s tým, že školské jedlá nemajú podľa niektorých chuť. Takéto pokrmy ale podľa neho nemožno porovnávať s jedlom v domácnosti. "Pretože cieľom školského stravovania je osvojenie si zdravých návykov," vysvetlil.