Organizmus bez neho nie je schopný štiepiť zložitý cukor laktózu v mlieku a mliečnych výrobkoch na jednoduché cukry. Jedným z riešení pre ľudí, ktorí touto diagnózou trpia, je aj hľadanie vhodnej náhrady mliečnych produktov, hovorí odborník na výživu Peter Minárik.
Radia pritom opatrnosť, pokiaľ ide o "samoliečbu" v podobe kompletného vylúčenia mlieka a mliečnych výrobkov z každodennej stravy. Jeho následkom môže byť aj akútny nedostatok vápnika a vitamínu D v organizme. Pri slabších formách laktózovej intolerancie môžu ľudia, ktorých sa to týka, konzumovať striedme dávky mliečnych produktov v kombinácii s inými potravinami. Laktóza sa vtedy trávi lepšie.
Tvaroh, syry či jogurty patria medzi ľahšie stráviteľné mliečne výrobky. Podľa expertov na výživu môže byť jedným z riešení aj konzumácia bezlaktózových produktov, ktoré sú pre ľudí s touto intoleranciou najvhodnejšie. Niektoré z nich môžu ochutnať aj návštevníci slovenského gurmánskeho festivalu Gurmán Fest Bratislava 2017 od 23. do 25. júna. V špecializovanom bezlaktózovom stánku kuchári pripravia práve recepty z bezlaktózových surovín.