Výrobca pečiva Chipita postaví v priebehu budúceho roka závod v Kostolných Kračanoch (okr. Dunajská Streda). Práve v ňom sa budú denne vyrábať približne 3 milióny sladkých rožkov 7days, ale aj sucháre Bake Rolls. Firma si Slovensko zvolila preto, lebo práve Slováci sú z okolitých krajín najväčšími jedákmi známych croissantov.
Svetový líder sladkého pečiva Chipita sa považuje medzi najrýchlejšie rastúce potravinárske skupiny sveta. Grécka firma sa rozhodla svoju výrobu rozšíriť aj na Slovensko. V okrese Dunajská Streda blízko dediny Kostolné Kračany by tak mal vyrásť nový závod. To, že nejde o malú fabriku, potvrdzuje aj jej veľkosť a potrebná investícia. Podnik, ktorého rozloha sa má pohybovať okolo 22-tisíc štvorcových metrov, si žiada náklady vo výške 63 miliónov eur. „Výstavba by mala trvať rok a hneď na to plánujeme v roku 2019 spustiť výrobu,“ vyjadril sa pre Nový Čas konateľ firmy Chipita Antonín Fiala.
Polohu pre ďalšiu produkciu obľúbenej dobroty si nevybrali náhodou. „V porovnaní so štúdiami krajín V4 vyšlo najlepšie Slovensko,“ uviedol Antonín Fiala. Ten Slovensko odporučil najmä pre pracovitosť Slovákov a fakt, že sú to práve Slováci, ktorí z okolitých krajín spotrebujú najviac croissantov na jedného obyvateľa. Obrovská pekáreň by mala na Slovensku vytvoriť 609 nových pracovných miest. Pracovníci budú na troch linkách vyrábať croissanty a na jednej slané pečivo. Denne by tak mali vyprodukovať až 3,3 milióna balení obľúbených croissantov a približne pol milióna slaných dobrôt. Ročná produkcia pečiva na Slovensku sa tak zvýši až o polovicu terajšej výroby.
FIRMA CHIPITA
- výrobou pečiva sa zaoberá 44 rokov
- zastrešuje značky ako 7days, Chipicao, Fineti
- produkty predáva v 67 krajinách
- 18 výrobných závodov v krajinách ako India, Rusko, Bulharsko či Portugalsko