Šaláty sú v lete tou najlepšou voľbou. Ak vám iba zelenina nestačí, inšpirujte sa krajinami Balkánu a pridajte syr. Český mesačník dTest sa rozhodol viaceré z nich otestovať. Ktorý balkánsky syr obstál v prieskume najlepšie?
V lete sú najpopulárnejšie balkánske syry. Sú skvelou voľbou do šalátov i ako jednoduchá pochúťka. Pri výbere pozerajte na obsah. „Medzi najdôležitejšie parametre kvality patrí obsah sušiny. Jej množstvo závisí od kvality mlieka a vplyv na ňu má aj spôsob výroby. Dôležitý je aj podiel tuku v sušine. Viac tuku znamená väčšiu kvalitu a plnšiu chuť,“ uvádza Vanda Jarošová z dTestu.
Vo väčšine obstáli dobre
V laboratórnych testoch obstál najlepšie balkánsky syr značky Pilos zo siete predajní Lidl, ktorý zároveň na obale udáva aj najpravdivejšie informácie o zložení. Medzi ľudmi, ktorí hodnotili najmä chuť či konzistenciu syra, dostali takmer všetky syry veľmi dobré hodnotenie. „Vôbec najlepšie na hodnotiteľov zapôsobil Balsyr, ktorý si zaslúžil jednotku za všetky hodnotené parametre,“ hovorí Vanda Jarošová.
SPÔSOB TESTOVANIA
Laboratórna analýza – zisťoval sa obsah sušiny, tuku a bielkovín, ako aj obsah soli, ktorá je pre balkánske syry typická
Pravdivosť tvrdenia na obale – porovnanie zistených výsledkov s deklarovanými informáciami na obale
Ochutnávka – degustátori hodnotili vzhľad, konzistenciu, chuť a vôňu syrov a na záver opísali, čo sa im na ktorom nepáčilo
Mikrobiologické vyšetrenie – overenie bezpečnosti a toho, ako sa výrobcom darí dodržiavať hygienické podmienky výroby
PRIPRAVTE SI HO DOMA
Potrebujeme:
500 g tvrdého tvarohu
1,5 l vody
65 g soli
Postup:
Tvarohové kocky nechajte odkvapkať na sitku. Prevarte osolenú vodu
a nechajte ju vychladnúť. Tvaroh dajte do nádoby a zalejte slaným roztokom. Misku zatvorte a nechajte 4 dni odležať v chladničke.