Cider je osviežujúci alkoholický nápoj zlatistej až jantárovo-ružovej farby, vyrobený kvasením jabĺk. Chutí ľahšie ako víno a o čosi sladšie ako pivo.
Výroba cideru je podobná ako pri pive, základom je však jablková šťava. Po jej koncentrácii a prevarení sa do šťavy pridávajú kvasnice. Fermentáciou vzniká alkoholický nápoj s podielom alkoholu od 1,2 do 8,5 percent.
Nie je jablko ako jablko
Na svete je dnes známych vyše 10 000 druhov jabĺk. Ovocinári ich rozdeľujú do dvoch druhov: na kulinárske a ciderové jablká. Rozdiel je v chuti, sfarbení, pomere vitamínov, či antioxidantov.
Ciderové jablká boli špeciálne na výrobu nápoja šľachtené po celé desaťročia. Vo všeobecnosti sú odolnejšie na mechanické poškodenie, či počasie, ale skladovať ich možno len niekoľko dní. Odrody získavajú štyri základné chute: sladké, horkosladké, ostré a horké ostré.
Lisované jablká, ktoré vďaka kvasniciam fermentujú, zvyčajne vytvoria nápoj, ktorý obsahuje aj bublinky. Chladený, s ľadom, či pri izbovej teplote sa pije celoročne.
Populárnejší ako víno
Historici predpokladajú, že cider je starý asi 5 000 rokov. V Európe jeho výrobu rozšírili starí Rimania. V Španielsku ho objavili Arabi a vo Veľkej Británii v 11. storočí Normani.
Ako nápoj elity sa v 16. storočí podával aj vo Francúzku a Anglicku, kde bol v istom čase dokonca populárnejší ako víno. Pred 130 rokmi bol najodľúbenejším nápojom kráľovnej Viktórie. Pán H. P. Bulmer, ktorý jej cider pripravoval, si od nej vyslúžil aj hrdý titul. A práve v závode Bulmer, ktorý je dnes najväčším závodom na výrobu cideru vo svete, vznikla v roku 1962 receptúra dnes celosvetovo najpredávanejšieho cideru Strongbow, ktorý sa od roku 2015 vyrába aj na Slovensku v hurbanovskom pivovare. Medzi obľúbené značky vo svetovom meradle patria aj cidre Hunter's a Angry Orchard.
Milióny hektolitrov
Cider podľa dnešných štatistík obľubuje najmä mladšia generácia a za svoj najobľúbenejší alkoholický nápoj ho označuje až 6 percent žien. Vo svete sa vypije celkovo až 13 miliónov hektolitrov cideru ročne, pričom každý siedmy z nich je cider Strongbow. Slováci za svetovým priemerom určite nezaostávajú a v pití najpredávanejšieho cideru na trhu sú už druhí! Na pultoch predajní u nás je cider Strongbow dostupný v štyroch rôznych príchutiach – základná príchuť Strongbow Gold Apple (jablko), Strongbow Red berries (červené bobuľové ovocie) a Strongbow Dark Fruit (tmavé ovocie). Strongbow Elderflower (baza).