Mnohí pestovatelia si pred domom postavia stôl či pult a vystavia naň čerstvo dopestované produkty. „Predaj z dvora je korektná forma predaja čerstvých potravín, kde spotrebiteľ priamo pozná toho, kto produkt vypestoval,“ tvrdí ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Pri tomto biznise záhradkári nemusia mať elektronickú registračnú pokladnicu a nemusia zdaňovať. „Ak ide o predaj vlastnej nadprodukcie, ktorá sa nespotrebuje, je do 500 € oslobodená od dane. Rovnako ak nepresiahne ročný obrat 49 790 € nie je povinný registrovať sa na DPH,“ prezradila hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.
Čerstvá úroda zemiakov
Emília Kovácsová (71), Stupava
Predaju sa venuje asi 50 rokov, s pestovaním jej pomáha celá rodina. Na začiatku ešte zemiaky sadila a zbierala ručne. Teraz už vlastnými rukami zbiera len uhorky.
Nové zemiaky: 0,50 – 0,79 €/kg
Fialové zemiaky: 1,80 €/kg
Kvasené uhorky: 2,80 €/kg
Zelenina zo záhrady
Marek Slamka (31), Pezinok
Z vlastnej záhradky predáva marhule, jahody, čerešne, paradajky, papriku, uhorky aj nakladačky. Ostatné ovocie a zeleninu vykupuje od regionálnych pestovateľov.
Marhule: 4 €/kg
Nektárinky: 3€/kg
Jahody: 3,50 €/kg
Uhorky: 1,50 €/kg
Paradajky: 3 €/kg
Papriky: 3 €/kg
Melón žltý: 3 €/kg
Melón červený: 1,50 €/kg
Kukurica: 1 €/kus
Tekvica: 2 €/kg