V Dome tradičnej kultúry si pod vedením lektorov vytvorili darčeky z keramiky či textilu a dokonca prvýkrát navarili miestnu špecialitu cíbliky a napiekli chrumkavý chlieb.
Uvarili gemerské cíbliky
„Ide o šúľance z hladkej múky. Vo vlažnej vode sa uvaľká cesto na šúľky. Potom sa povaria v slanej vode aspoň desať minút, po odcedení sa pridá bryndza rozmiešaná so smotanou a na záver slaninka a maslo,“ uviedla skúsená kuchárka Mária Brdárska-Janoška.
Premiéra sa vydarila - varenie a pečenie deti zaujali. „Sústreďujeme sa na zachovávanie remeselných tradícií - hrnčiarstvo, tkáčstvo a najnovšie aj gastronomickú dielňu s pečením a varením. Staré remeslá takto v Rožňave a okolí nevymrú,“ uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.
Recept na pochúťku
„Ide o šúľance z hladkej múky. Vo vlažnej vode sa uvaľká cesto na šúľky. Potom sa povaria v slanej vode aspoň desať minút, po odcedení sa pridá bryndza rozmiešaná so smotanou a na záver slaninka a maslo,“ uviedla skúsená kuchárka Mária Brdárska-Janoška.