Z 21 skúmaných produktov boli zhodné iba tri. Uviedol to tento týždeň na tlačovej konferencii český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Prieskum uskutočnila Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe (VŠCHT). Podľa ministerstva však napriek tomu nie je možné jednoznačne určiť, že by sa v niektorej zo skúmaných krajín, teda v Nemecku, Rakúsku, na Slovensku, v Maďarsku a Česku, predávali kvalitnejšie potraviny než v ostatných krajinách.
Pri porovnávaní pracieho prášku Persil je v Maďarsku, na Slovensku a v Česku podiel aktívnej látky na dávku prania okolo 9,5 gramu, v Nemecku a Rakúsku okolo 11,3 gramu. V prípade rybích prstov Iglo predajcovia v štátoch na západ od ČR deklarujú 65 % mäsa, čo je o 7 % viac než v ostatných troch štátoch. Analyticky bolo zistené, že v ČR bol skutočný podiel mäsa 50,2 %, v Nemecku 63,8 %. Výrobky sú pritom balené v rovnakom závode. Podľa Jurečku bolo nemecké balenie navyše lacnejšie.
Spoločnosť Henkel na výsledky testov okamžite reagovala. „Existujú regióny, v ktorých spotrebitelia perú pri nižších teplotách a regióny, v ktorých spotrebitelia perú pri vyšších teplotách,“ uvádza firma. Česi a Slováci vraj radi perú pri vyšších teplotách. „Navyše sa tiež líšia druhy škvŕn, čo taktiež vyžaduje určité úpravy zloženia,“ cituje stanovisku Henkelu portál Aktuality.sk.