Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2017 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Úroda zo záhradky sa dá zužitkovať aj v zime: 7 tipov pre dokonalé zaváraniny

Džem, sirup aj kompót. Aby sa úroda zo záhradky zužitkovala aj v zime, najlepšie je ju zakonzervovať.

Zavárané ovocie či lekvár sa pripravujú odnepamäti. Uložené v komore a špajze nájdu svoje využitie v chladných mesiacoch ako spomienka na sladké leto. Vyskúšajte tieto vychytávky a tešte sa zo sladkých plodov aj počas treskúcej zimy. 

 

 1. Len jednu sezónu

  • ani najlepšia konzervácia nezaručí nekazenie potravín
  • ak na zaváranine nevidíte znaky poškodenia, jej konzumácia by nemala byť nebezpečná, hoci nemusí vyzerať s odstupom času vábne
  • ak si chcete byť istí, zjedzte zaváraniny do ďalšej sezóny

 

2. Zachovajte vitamíny

  • pre zachovanie vitamínov, ale aj vzhľadu plodov vyskúšajte blanšírovanie
  • nálev priveďte do varu a následne doň ponorte ovocie
  • predvárajte ho aspoň tri minúty, teplota vnútri ovocia by mala vystúpiť aspoň na 70 oC
  • práve pri tejto teplote sa rýchlo rozložia enzýmy, ktoré ničia farbu, chuť a aj vitamíny
  • ovocie ihneď vložte do sterilizovaných pohárov
  • následne zalejte vriacim nálevom, zaviečkujte a sterilizujte podľa návodu

 

 

3. Bez cukru a vody

ovocie je dostatočne sladké a šťavnaté, takže si počas zavárania pustí dostatok šťavy

Ako na to:

  • poháre dôkladne umyte
  • nezabudnite vyvariť aj zatváracie viečka
  • používajte len ovocie bez plesne
  • ovocie natlačte do pohárov až po vrch
  • zatvorte viečkom a sterilizujte v hrnci aspoň 10 minút

 

 4. S cukrom bez vody

  • v tomto prípade poslúži ako konzervant cukor
  • mali by ste však dodržať pomer 1 : 1

Ako na to:

  • pripravte si dobre umyté a prebraté ovocie, napríklad černice či čučoriedky
  • na presnú váhu ovocia, použite rovnaké množstvo cukru
  • ak chcete zdravšiu alternatívu, použite trstinový

 

 5. So soľou a vodou

  • ak vám prekážajú zaváraniny pre ich vysoký obsah cukru, môžete ho nahradiť soľou
  • tá totiž tiež posôbí ako konzervant

Ako na to:

  • pripravte si poháre s objemom 0,7 l
  • do pohára nasypte ovocie, najväčšmi sa hodia malé lesné plody, ako sú maliny či čučoriedky
  • zalejte studenou prevarenou vodou a pridajte štipku soli
  • poháre dajte do hrnca s teplou vodou, zahrievajte až do bodu varu a nechajte minútu vrieť
  • ihneď vyberte, otočte hore dnom, zakryte kuchynskými utierkami a nechajte vychladnúť

 

 6. Vyskúšajte domáci pektín

  • ak nechcete použite pektín z obchodu, môžete si vyrobiť aj vlastný z jabĺčok
  • môžete ho zaviečkovať do pohárov alebo aj zamraziť

Ako na to:

  • pripravte si podľa vami želaného množstva nezrelé, ešte kyselé jablká
  • pamätajte na to, že zo surového stavu stratíte varením asi polovicu
  • očistite a nakrájate na mesiačiky a dajte do hrnca s dvojitými dnom
  • nechajte variť na najnižšom stupni aspoň 6 hodín
  • vznikne hustá lepkavá kaša, ktorú treba precediť
  • takto vzniknutý pektín neslúži len do lekvárov a džemov

 

7. Aký sladký bude džem?

  • na obale želírovacích prípravkov nájdete pomer k množstvu ovocia a cukru
  • ak robíte džem v pomere 1 : 1, zaručíte sladší výsledok, pri pomere 3 : 1, naopak, nebude taký presladený
  • cukor je však dôležitý, pretože kazeniu najlepšie odolávajú výrobky s viac ako 60 percentami cukru
  • v takom silnom cukrovom pretlaku nemajú žiadne nežiaduce mikroorganizmy šancu prežiť a džem netreba chemicky konzervovať

 

POZOR!

Kompót zjedzte až po mesiaci, toľko trvá, kým soľ vytiahne z ovocia jeho sladkosť

 

Rýchle recepty

Nakladané uhorky

Potrebujete: 2 litre vody, 3 dl octu, 150 g kryštálového cukru, 80 g nakladača (deko), umyté uhorky (asi 5 - 7 cm dlhé), cibuľu, cesnak

 Postup: na dno pohára dajte krúžky cibule a 3 strúčiky cesnaku. Zalejte horúcim prevareným nálevom. Sterilizujte podľa návodu.

Egrešová marmeláda bez cukru

Postup: 1,5 kg umytých plodov podlejte 100 ml vody a varte v hrnci s dvojitým dnom do zmäknutia. Pretlačte cez sito a pretlak varte asi 20 minút. Zmesou naplňte poháriky, zaviečkujte a prevráťte. Po 15 minútach postavte viečkom hore a nechajte vychladnúť.

Rebarborový kompót

Postup: 1 kilo rebarbory očistite a nakrájajte na 1,5 cm veľké kúsky. Dajte do hrnca, pridajte 5 PL trstinového cukru, kôru z jedného chemicky neošetreného citróna a trochu škorice. Varte, kým sa cukor neroztopí a rebarbora nezmení farbu. Nechajte vychladnúť, dajte do pohárov a sterilizujte pri teplote 90o C asi pol hodiny.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
V 2 bytoch v Piešťanoch spôsobila požiar ROVNAKÁ vec: Môže sa to stať aj vám!
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov
Foto
Kúpili ste TÚTO kozmetiku pod stromček? Hygienici varujú: Nebezpečné SÚPRAVY!
(ilustračné foto)
Strašná vražda v Handlovej pred Vianocami: Senior v kuchyni dobodal mladého muža († 32)?!
(ilustračné foto).
FotoVáš Tip
Panika medzi rodičmi a žiakmi základnej školy na Záhorí: Vyhrážky streľbou?! Šíria sa hrozivé správy
Ilustračné foto
Veľká tragédia: V bare zahynulo niekoľko ľudí! Príšerné, čo odhalili kamery
Herečka Kamila Magálová je silná žena, ktorá si preskákala už kadečím.
Foto
Kamila Magálová po strate syna († 49) prišla o priateľa († 80): Zarážajúca reakcia jej brata!
S prvou súvislou snehovou pokrývkou sa ochranárom naskytla ideálna príležitosť na zmapovanie výskytu veľkých šeliem.
Foto
Úžasné, čo objavili v Slovenskom raji: FOTO z miesta hovorí za všetko!
Ilustračné foto
Katastrofa na cestách: Pri 2 nehodách autobusov zahynulo množstvo ľudí! Príšerné, čo sa stalo
(ilustračné foto)
Namiesto zimnej rozprávky... Ďalšia zmena počasia! Čo očakávajú meteorológovia?
Stanislav Šesták s rodinou
Foto
Šesták prišiel s rodinou pri požiari takmer o všetko: Takto žije dnes! Zostala mi trauma
Švédsky premiér Ulf Kristersson
Aha, čo vo Švédsku zakázali vláde! Nechcú, aby sa zopakoval škandál
zámok v Hlohovci
Váš Tip
V Hlohovci sa tešia: Dokončili dôležitú rekonštrukciu na zámku! Ako to tam vyzerá?