Zavárané ovocie či lekvár sa pripravujú odnepamäti. Uložené v komore a špajze nájdu svoje využitie v chladných mesiacoch ako spomienka na sladké leto. Vyskúšajte tieto vychytávky a tešte sa zo sladkých plodov aj počas treskúcej zimy.
1. Len jednu sezónu
- ani najlepšia konzervácia nezaručí nekazenie potravín
- ak na zaváranine nevidíte znaky poškodenia, jej konzumácia by nemala byť nebezpečná, hoci nemusí vyzerať s odstupom času vábne
- ak si chcete byť istí, zjedzte zaváraniny do ďalšej sezóny
2. Zachovajte vitamíny
- pre zachovanie vitamínov, ale aj vzhľadu plodov vyskúšajte blanšírovanie
- nálev priveďte do varu a následne doň ponorte ovocie
- predvárajte ho aspoň tri minúty, teplota vnútri ovocia by mala vystúpiť aspoň na 70 oC
- práve pri tejto teplote sa rýchlo rozložia enzýmy, ktoré ničia farbu, chuť a aj vitamíny
- ovocie ihneď vložte do sterilizovaných pohárov
- následne zalejte vriacim nálevom, zaviečkujte a sterilizujte podľa návodu
3. Bez cukru a vody
ovocie je dostatočne sladké a šťavnaté, takže si počas zavárania pustí dostatok šťavy
Ako na to:
- poháre dôkladne umyte
- nezabudnite vyvariť aj zatváracie viečka
- používajte len ovocie bez plesne
- ovocie natlačte do pohárov až po vrch
- zatvorte viečkom a sterilizujte v hrnci aspoň 10 minút
4. S cukrom bez vody
- v tomto prípade poslúži ako konzervant cukor
- mali by ste však dodržať pomer 1 : 1
Ako na to:
- pripravte si dobre umyté a prebraté ovocie, napríklad černice či čučoriedky
- na presnú váhu ovocia, použite rovnaké množstvo cukru
- ak chcete zdravšiu alternatívu, použite trstinový
5. So soľou a vodou
- ak vám prekážajú zaváraniny pre ich vysoký obsah cukru, môžete ho nahradiť soľou
- tá totiž tiež posôbí ako konzervant
Ako na to:
- pripravte si poháre s objemom 0,7 l
- do pohára nasypte ovocie, najväčšmi sa hodia malé lesné plody, ako sú maliny či čučoriedky
- zalejte studenou prevarenou vodou a pridajte štipku soli
- poháre dajte do hrnca s teplou vodou, zahrievajte až do bodu varu a nechajte minútu vrieť
- ihneď vyberte, otočte hore dnom, zakryte kuchynskými utierkami a nechajte vychladnúť
6. Vyskúšajte domáci pektín
- ak nechcete použite pektín z obchodu, môžete si vyrobiť aj vlastný z jabĺčok
- môžete ho zaviečkovať do pohárov alebo aj zamraziť
Ako na to:
- pripravte si podľa vami želaného množstva nezrelé, ešte kyselé jablká
- pamätajte na to, že zo surového stavu stratíte varením asi polovicu
- očistite a nakrájate na mesiačiky a dajte do hrnca s dvojitými dnom
- nechajte variť na najnižšom stupni aspoň 6 hodín
- vznikne hustá lepkavá kaša, ktorú treba precediť
- takto vzniknutý pektín neslúži len do lekvárov a džemov
7. Aký sladký bude džem?
- na obale želírovacích prípravkov nájdete pomer k množstvu ovocia a cukru
- ak robíte džem v pomere 1 : 1, zaručíte sladší výsledok, pri pomere 3 : 1, naopak, nebude taký presladený
- cukor je však dôležitý, pretože kazeniu najlepšie odolávajú výrobky s viac ako 60 percentami cukru
- v takom silnom cukrovom pretlaku nemajú žiadne nežiaduce mikroorganizmy šancu prežiť a džem netreba chemicky konzervovať
POZOR!
Kompót zjedzte až po mesiaci, toľko trvá, kým soľ vytiahne z ovocia jeho sladkosť
Rýchle recepty
Nakladané uhorky
Potrebujete: 2 litre vody, 3 dl octu, 150 g kryštálového cukru, 80 g nakladača (deko), umyté uhorky (asi 5 - 7 cm dlhé), cibuľu, cesnak
Postup: na dno pohára dajte krúžky cibule a 3 strúčiky cesnaku. Zalejte horúcim prevareným nálevom. Sterilizujte podľa návodu.
Egrešová marmeláda bez cukru
Postup: 1,5 kg umytých plodov podlejte 100 ml vody a varte v hrnci s dvojitým dnom do zmäknutia. Pretlačte cez sito a pretlak varte asi 20 minút. Zmesou naplňte poháriky, zaviečkujte a prevráťte. Po 15 minútach postavte viečkom hore a nechajte vychladnúť.
Rebarborový kompót
Postup: 1 kilo rebarbory očistite a nakrájajte na 1,5 cm veľké kúsky. Dajte do hrnca, pridajte 5 PL trstinového cukru, kôru z jedného chemicky neošetreného citróna a trochu škorice. Varte, kým sa cukor neroztopí a rebarbora nezmení farbu. Nechajte vychladnúť, dajte do pohárov a sterilizujte pri teplote 90o C asi pol hodiny.