Kvalita či druhá trieda? V posledných dňoch rezonuje Slovenskom kauza nekvalitných výrobkov, ktoré sa nachádzajú na pultoch obchodov.
Obrovské rozdiely preukázalo testovanie českého ministerstva pôdohospodárstva, ktoré spustilo vlnu protestov a opatrení. Dá sa zistiť už v obchode, čo vhodiť do košíka ako kvalitnú potravinu a čomu sa radšej vyhnúť?
Maslo
- podľa normy Európskej únie musí byť vyrobené z kravského mlieka
- minimálny obsah tuku je 83 %
- ak tieto podmienky nie sú splnené, výrobok nemôže byť označený ako maslo
Pozor:
- výrobcovia mätú spotrebiteľov názvami, ako sú masielko či maslová príchuť
Syr
- náhrady syrov sa vyrábajú najmä z rastlinného tuku, ktorý nahrádza ten živočíšny
- určite sa nedá nazvať syrom niečo, čo obsahuje škrob, vodu či želatínu
- pri každom výrobku si teda všímajte pozorne zloženie
Prací prášok
- spoznať kvalitný prášok je ťažký oriešok, keďže jeho účinnosť zistíte až pri praní doma
- existuje však test na doma, ktorý odhalí, či prášok zbaví odev ťažko odstrániteľných škvŕn
Čokoláda
- musí obsahovať tieto tri zložky - kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor
- čím vyššie množstvo kakaovej hmoty, tým je kvalitnejšia
- ak v zložení nájdete stužený rastlinný tuk, radšej ju z regála ani neberte
- rovnako to platí pre kakaový prášok a rastlinné tuky, v tomto prípade nejde o čokoládu
Rybie prsty
- dôležitý je percentuálny obsah rybieho mäsa a pôvod
- vyvarujte sa mäsa z rybích fariem
- ak výrobca deklaruje celé kusy rýb, je pravdepodobnosť pridania menšieho množstva múky a iných zložiek oveľa nižšia
- pozor na obsah škrobu, múky, strúhanky, rastlinného tuku a vody
Mäsové výrobky
- na obaloch si všímajte zloženie a podiel mäsa
- vždy si pamätajte, že čím viac zložiek výrobok obsahuje, tým je jeho kvalita nižšia
- napríklad pri párkoch či šunkách mäso často nahrádzajú sója či múka
- zlým znakom sú aj rôzne gumy, zahusťovadlá a stabilizátory
Jogurt
- kvalitný spoznáte podľa plnotučného mlieka, ktoré má aspoň 3,5 % tuku
- v každom výrobku hľadajte aj dôležité jogurtové kultúry
- ak sa vo výrobku nachádza želatína, znamená to, že jogurt nevznikol prirodzenou cestou, ale jeho hustota museli upraviť
Ako na to
1. rozpustite v pohári vody 1 PL prášku
2. ponorte do roztoku uvarené vajíčko natvrdo
3. nechajte ho v pohári 24 hodín
Výsledok
- ak vajíčko zostane neporušené s hladkou škrupinou, kvalita prostriedku je veľmi zlá
- pokiaľ je škrupina mäkšia, alebo sa začala rozpúšťať, prášok je vhodný na farebnú bielizeň
- v prípade, že škrupina sa veľmi narušila, alebo úplne rozpustila, prášok vyperie aj veľmi znečistené oblečenie