Prehliadku tohto skvostu zo svetového dedičstva na zozname Unesco si však turisti môžu vychutnať len od polovice mája do konca októbra. V podzemí našej najväčšej prírodnej chladničky sa celoročne udržuje ľad, pričom v polovici minulého storočia tu cvičil povinné cviky bývalý česko-slovenský reprezentant v krasokorčuľovaní Karol Divín.
Priemerná teplota sa v Dobšinskej ľadovej jaskyni v zime pohybuje medzi mínus 3 až 9 °C a v lete sa udržiava okolo nuly. „Tvar jaskyne umožňuje, že do nej prúdi studený vzduch a nahromadený ľad sa tu konzervuje z priesakovej vody. Vďaka modernej technike sa napokon objem ľadovej pokrývky ustálil na približne 113-tisíc kubických metrov,“ prezradil správca jaskyne Ľubomír Očkaik.
Objem ľadovej výplne v prepočte z kubických metrov predstavuje zhruba 113-tisíc ton ľadu. Najväčšia hrúbka ľadu 26,5 metra je vo Veľkej sieni. Plynulá výmena ľadovej výplne trvá údajne 1 700 až 2 000 rokov. Ľad sa pomaly pohybuje zhruba 2 až 4 centimetre za rok. „Uplynulá zima teplá nebola, zakonzervovala defekty z daždivého leta a vďaka tomu návštevník vidí práve povrch, krásne cencúliky a vôbec výzdobu, ktorá je naozaj unikátna,“ dodal Očkaik.
Jaskyňa v číslach
Priemerná teplota: -3,9 až -0,2 °C
Relatívna vlhkosť: do 100 %
Dĺžka: 1 483 m
Prehliadková trasa: 515 m
Vstupné: 8 € dospelí, 4 € deti
Čas prehliadky: 30 minút