Najväčšie vášne vyvolalo nariadenie upraviť fritovanie hranolčekov, ktoré sa kvôli karcinogénnym látkam nebudú môcť smažiť na oleji horúcejšom ako 175 °C. O nariadení sa bude už čoskoro diskutovať v európskom parlamente a potom ho budú musieť schváliť aj jednotlivé štáty EÚ. Kompetentní tvrdia, že hlavným cieľom je znížiť hladinu nebezpečnej látky akrylamidu. „Je to karcinogénna látka, ktorá vzniká z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek asparagínu a cukrov počas spracovania pri vysokej teplote, napríklad pri vyprážaní zemiakových, obilninových výrobkov alebo kávy,“ vysvetľuje komisia.
Cieľom je podľa nej ochrana zdravia spotrebiteľov, čo odsúhlasili aj členské štáty. Účinné by nové nariadenie malo byť už na jar 2018. Komisia tvrdí, že ide predovšetkým o zemiakové výrobky ako hranolčeky či zemiakové lupienky. V súčasnosti je totiž povolené vysmážať ich pri akejkoľvek teplote, avšak po odklepnutí nového nariadenia to bude musieť byť len pri 175 °C a predtým ešte musia byť zemiaky predvarené. „Cieľom nie je zakázať ľuďom konzumovať hranolčeky, ale zaviesť opatrenia, ktoré pomôžu znížiť hladiny akrylamidu zo strany prevádzkovateľov,“ dodáva komisia.
Proti jej návrhu sa vzbúrili Belgičania, ktorí považujú hranolčeky za národné jedlo. „Zástancovia tradičného občerstvenia hovoria, že varenie zemiakov najprv vo vode zničí chuť aj štruktúru slávneho zlatistého pokrmu,“ píše belgický Breitbart.
Čo je akrylamid
- chemikália, ktorá sa vyrába na priemyselné využitie
- využíva sa pri úprave pitnej vody a na čistenie odpadových vôd
- má toxické vlastnosti - je karcinogénny najmä vo vyššom rozsahu